Kinberg Batra: "Tryggheten måste bli bättre"

Många vill komma fram och prata när moderatledaren Anna Kinberg Batra är på besök i Rosengård i Malmö.

ANNONS
|

Ljus och blommor ligger kvar vid busshållplatsen där 16-årige Ahmed Obaid för snart tre veckor sedan mördades. Hit guidas moderatledaren av lokalpolisen.

- Även jag reagerade naturligtvis, för det väcker frågan om tryggheten är tillräcklig, säger hon om mordet.

Det är den inte, säger en Rosengårdsbo som kommer fram till moderatledaren. Han vädjar till henne, och alla andra toppolitiker, att göra något. Han tycker att Sverige är illa ute.

ANNONS

"Rädda Sverige"

- När det är människor med invandrarbakgrund som mördas tar ni det inte lika allvarligt. Vi måste ändra den inställningen. Det är inte huden som visar vem du är. Vi vill att ni räddar Sverige, säger mannen, som vill vara anonym.

Kinberg Batra gör spontanbesök på ett kafé, där hon blir bjuden på kaffe, och frågar mannen bakom disken hur han tycker att man ska stärka tryggheten. Han vill se hårdare straff, det skulle få fler att tycka att det är värt risken att ställa upp som vittnen, menar han.

Och så efterlyser han större fokus på ungdomarna, till exempel genom att öppna fler fritidsgårdar. Ett stort problem för många ungdomar är att deras föräldrar inte integrerats i det svenska samhället, säger mannen, som också han vill vara anonym.

- Barnen behöver vuxna förebilder, instämmer Kinberg Batra.

ANNONS

Krympta resurser

I sitt möte med lokalpolisen har hon fått veta att polisens region Syd i år får krympta resurser. Det skulle behöva vara precis tvärtom, understryker hon.

- Poliserna behöver bli 2000 fler totalt och de behöver få bättre betalt, inte minst de som väljer det tuffa jobbet i yttre tjänst. De måste kunna göra sitt jobb, men i dag lämnar de yrket. Då måste man tillföra de resurser som krävs.

ANNONS