Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current. Arkivbild.
Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current. Arkivbild.

Kina uppmanas släppa Gui Minhai

ANNONS
|

EU:s Kinaambassadör Hans Dietmar Schweisgut uppmanar kinesiska myndigheter att omedelbart släppa den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai.

Schweisgut säger att Gui Minhai måste få återförenas med sin familj.

Gui Minhai greps i lördags av civilklädda poliser när han befann sig på ett tåg mot huvudstaden Peking för en medicinsk undersökning på Sveriges ambassad, enligt svenska UD.

TT-Reuters

Fakta: Gui Minhai

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut känsliga böcker med frätande satir om det kinesiska ledarskiktet fram till dess att fem medarbetare försvann i slutet av 2015.

Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand. Sedan dess har han varit frihetsberövad.

I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en "bekännelsevideo" med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka. I och med detta medgav kinesiska myndigheter också att Gui Minhai frihetsberövats.

Varken dottern Angela Gui eller någon i hans närhet hade innan det så kallade erkännandet hört talas om att Gui Minhai skulle ha varit inblandad i någon trafikolycka.

ANNONS