Kidnappade Johan Gustafsson tillbaka i Sverige

Kidnappade Johan Gustafsson från Värnamo är tillbaka i Sverige efter att ha varit tillfångatagen i nästan sex år. Svensken kidnappades i Mali 2011 av terrorgruppen al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim. – Jag hälsade Johan välkommen hem och jag kan meddela att han efter omständigheterna är vid god hälsa och vid gott mod, sa utrikesminister Margot Wallström udner en pressträff under måndagskvällen.

ANNONS
|

Enligt Expressen, som var först med att rapportera om frisläppandet, landade Johan Gustafsson på Arlanda flygplats vid 16.30-tiden på måndagen där vip-avdelningen hade förberetts inför hanshemkomst. Under en presskonferens under måndagskvällen visade Margot Wallström upp en bildfrån när Johan Gustafssonåterförenades med sin familj på flygplatsenefter att regeringsplanet landat.

– Jag beundrar Johan och hans familj för deras mod och uthållighet – välkommen hem!, sa bland annatWallström under pressträffen.

Det var den 25 november 2011 som västeuropéerna Johan Gustafsson, Sjaak Rijke frånNederländernaoch sydafrikanen Stephen McGowansamten tysk medborgaretillfångatogs i Mali av Aqim - en nordafrikansk Al-Qaidagrupp.

Flera beväpnade män förde då bort västerlänningarna från ett kafé i staden Timbuktuochi samband med kidnappningen gjordeden tyska medborgarenmotstånd och sköts ihjäl av kidnapparna.

ANNONS

Gustafsson befann sig i Mali efter att ha kört motorcykel från Sverige till Afrika under hösten 2011.

LÄS MER:Johan Gustafsson kidnappad i 2000 dagar

Wallström: "Berört många"

Genom åren har enstaka livstecken lämnatsfrån västeuropéerna och kidnapparna har några gånger släppt filmer på gisslan där de krävt flera miljoner dollar i lösensummor för att släppa sina fångar.

Inbördeskrigoch en spänd säkerhetssituationen i Mali med omnejd har bidragit till svårigheterna att få gisslan fri. I april 2015 fritogs nederländarenSjaak Rijke och nu har även Johan Gustafsson släppts fri. Vad som har hänt med sydafrikanenStephen McGowan är fortfarande oklart. Hans fru harunder måndagen berättat om sina känslor efter nyheten omGustafsson frigivning.

– Jag är så glad, förstår du? Men också ledsen, när jag såg nyheten trodde jag att det gällde Stephen också. Jag trodde att han också skulle bli släppt. Det är goda nyheter, men inte vad vi förväntade oss. Det var inte så här det var tänkt att ske, meningen var att de skulle komma hem med flygplanet tillsammans, säger hustrun Catherine McGowan till Expressen.

I ett pressmeddelande som skickades ut tidigare undermåndagseftermiddagenbekräftade Margot Wallström de första uppgifterna om att Johan Gustafsson efter över fem års tid i kidnapparnas förvar återigen är i frihet.

ANNONS

"Det är med stor glädje som jag kan meddela att Johan Gustafsson har frisläppts och kan återvända till Sverige. Johans situation har berört många av oss och omfattande ansträngningar har gjorts för att få honom frisläppt.Regeringen vill särskilt lyfta fram den goda samverkan som har präglat arbetet mellan UD, Polisens Nationella operativa avdelning och andra svenska och utländska myndigheter. Ett arbete som slutligen möjliggjorde att Johan kan komma hem",skrev Wallström i pressmeddelandet.

Systern: "En tornado"

Johan Gustafssons pappa uppgav under måndagseftermiddagenför TT att han i nuläget inte vill lämna några kommentarer eftersin sons frigivning.

– Jag vill just nu inte prata, jag kan inte göra det. Du får ursäkta mig, säger pappan till TT.

Johan Gustafssons syster Victoria Gustafsson skriver däremoti ett SMS till nyhetsbyrån om sina känslor och att det var skönt att få ta emotnyheten om frisläppandet:

"Jaaaaaa visst är det?!? Det är tornado runt oss nu och vi ska försöka gömma oss lite.", skriver systern i sitt SMS.

Wallström: "Sveriges policy är att inte betala"

Under pressträffen angående Gustafssons frisläppande berättadeWallström att hon inte ville kommentera vart svensken har hållits tillfångatagen. Wallström berättade även att frisläppandet skedde för "ett par dagar sedan". På frågor om någon lösensumma betalats ut för att få Johan Gustafsson fri svarade Wallström:

ANNONS

– Sveriges policy är att inte betala lösesumma vid kidnappningar.

Under dagen har flera svenska politiker utryckt sin glädje över att Gustafsson äntligen är en fri man.

Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt var utrikesminister i Fredrik Reinfeldts Allians-regeringen när Johan Gustafsson kidnappades 2011 och har under dagen bland annat twittrat ut följande ord:

Polisen: Stor framgång

Under måndagskvällen kommenterade också polisens Nationella operativa avdelning (Noa) Gustafssons frigivning.

– Det här är en stor framgång och vi gläds med Johan Gustafsson och hans familj att han nu är hemma i Sverige. Vi har tillsammans med flera andra aktörer jobbat intensivt under många år med detta, säger Anders Wretling, tillförordnadchef för utredningsenheten vid Nationella operativa avdelningen.

Enligt Wretling har polisen sedan Gustafsson kidnappades haft en särskild organisation som arbetat för att få honom fri. I gruppen har personer med olika former av specialistkompetenser ingått.

– Jag vill tacka alla inblandade för ett professionellt arbete med högt säkerhetstänk under detta långa och komplexa arbete. Det har naturligtvis varit en extremt svår tid för familjen. Av säkerhetsskäl berättar vi aldrig om vårt operativa arbete i den här typen av ärenden. Det skulle försvåra vår operativa förmåga och riskera säkerheten för andra personer i liknade situationer, säger Anders Wretling till myndighetens webbsajt.

ANNONS

Fakta: Kända kidnappningar av svenskar

1988: FN-observatören Jan Stening kidnappas i Libanon och anklagas för spioneri. Han släpps efter närmare fyra veckor.

1991: Ingenjörerna Jan Ole Loman och Johan Jansson rövas bort av gerilla vid sin arbetsplats på ett kraftverksbygge i indiska Kashmir. De flyr efter 97 dygn.

1994: De Skanska-anställda Danny Applegate och Tommy Tyrving tas som gisslan av Farc-gerillan i Colombia. De släpps i maj 1995. Medieuppgifter om att 45 miljoner kronor betalats dementeras.

1998: Missionärsparet Paulina och Daniel Brolin kidnappas i Dagestan i Ryssland och förs till Tjetjenien. De släpps efter 165 dygn.

1998: Paret Jens Olsson och Ann-Charlotte Jönsson tas vid gränsen Kongo-Kinshasa/Uganda där de ska se på gorillor. De tros ha kidnappats av en gerilla och har aldrig hörts av.

2001: Björn Rugsten hålls i en och en halv månad av mai mai-gerillan i Kongo-Kinshasa.

2011: I november kidnappas Johan Gustafsson i Mali av Aqim, al-Qaida i islamiska Maghreb.

2013: I november kidnappas journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström i Syrien. De släpptes strax efter nyår 2014.

2014: I januari förs fem medarbetare, varav en svensk, från Läkare utan gränser bort i Syrien. De släpps under våren. Obekräftade uppgifter säger att de hölls av Islamiska staten.

2015: Missionärerna Thomas Olsson och Martin Reén, släpps efter ett år som gisslan i Syrien. Troligen hölls de av al-Qaida-kopplade al-Nusrafronten.

Källa: TT

ANNONS