KI tror inte på regeringens arbetslöshetsprognos

ANNONS
|

Statliga Konjunkturinstitutet (KI) har en ljus bild av den svenska ekonomin.

–Men det här är ännu ljusare, säger KI-chefen Mats Dillén om regeringens prognos.

Satsningarna som regeringen aviserar för 2012, på i storleksordningen 20–25 miljarder kronor, är bra, anser Mats Dillén.

–Då kommer politiken bli något expansiv. Det är bra. Vi har fortfarande en arbetslöshet som är högre än normalt, säger han.

Satsningarna behövs i närtid.

–Annars riskeras dessa grupper att slås ut från arbetsmarknaden, säger Dillén.

Han är däremot inte lika optimistisk om arbetslösheten framöver. Regeringen spår att arbetslösheten kommer ner till fem procent 2015 och att det skulle vara ett slags normalläge, så kallad jämviktsarbetslöshet.

ANNONS

–Vi tror att jämviktsarbetslösheten ligger på sex procent, säger Dillén.

Arbetslösheten stor utmaning

Att få ner arbetslösheten till de nivåer som regeringen nu räknar med, utan att driva upp inflationen eller äventyra de offentliga finanserna är en utmaning, enligt Borg.

–Det här ställer helt nya krav på hur arbetsmarknaden ska fungera.

Bland annat måste unga människor snabbare komma in på arbetsmarknaden och integrationen förbättras, enligt finansministern.

–Det måste också handla om att människor stannar kvar på arbetsmarknaden i en omfattning som vi inte tidigare upplevt, säger Borg, och tillägger att ett stort ansvar vilar på arbetsmarknadens parter.

Om det förväntade offentliga överskottet säger Borg:

–Vi landar i slutsatsen att det föreligger ett utrymme för reformer i höstens budgetproposition.

Saco sågar sänkt restaurangmoms

"Regeringen ska ha erkänsla för sin stabiliseringspolitik och att svensk ekonomi är i så god ordning, säger Sacos ordförande Anna Ekström i ett pressmeddelande.

"Det är bra att regeringen flaggar för höjd inkomstgräns för när man ska börja betala statlig skatt. Men det är dåligt att den inte säger ett ord om den extra statliga skatten, värnskatten".

Saco tycker samtidigt att den sänkta restaurangmomsen är dålig idé.

"Sveriges stora problem är inte att befolkningen äter och dricker för lite", skriver Ekström.

ANNONS

TCO vill att utbildning premieras

"Det är bra att regeringen föreslår att höja skiktgränsen/brytpunkten för när statlig skatt ska betalas. Den behöver höjas i takt med att lönerna ökar för att inte utbildning ska straffbeskattas. Det hade varit önskvärt att även slopa den s.k. värnskatten i samma syfte", säger TCO:s ordförande Sture Nordh i ett pressmeddelande.

Men TCO är kritisk till regeringens jobbskatteavdrag.

"Regeringen väljer att införa ett femte jobbskatteavdrag och avisera ett sjätte till en kostnad på mellan 12 och 20 miljarder i stället för att investera i framförallt utbildning för arbetslösa och yrkesverksamma som borde ha prioriterats".

ANNONS