"Kent Ekeroth ute om han fälls"

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth är åtalad för ringa misshandel efter ett bråk utanför en nattklubb. I dag hålls rättegången – och utgången kan avgöra Ekeroths politiska framtid. Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, anser att Ekeroth inte kan företräda partiet om han fälls.

ANNONS
|

”Jag vill egentligen inte föregå en pågående rättsprocess och vill understryka att ord fortfarande står mot ord kring vad som hände vid den aktuella incidenten. Partiledningens principiella hållning är dock att ingen person som nyligen dömts för våldsbrott kan eller bör företräda Sverigedemokraterna i riksdagen”, skriver Karlsson till Dagens Nyheter.

Det misstänkta brottet ägde rum i en krogkö i centrala Stockholm i november i fjol. En övervakningskamera fångade händelsen och visar hur Ekeroth blir nekad inträde till nattklubben, börjar gå därifrån för att sedan hamna i bråk.

Enligt åtalet har den 35-årige riksdagsledamoten slagit en man i ansiktet efter att mannen uttalat sig provocerande.

ANNONS

Gott bevisläge

Ekeroth, som nekar till brott, har gjort en motanmälan om misshandel och hävdar i polisförhören att någon skrek glåpord mot honom i kön när han var på väg därifrån. En person ska ha uttalat dödshot och riktat ett slag mot Ekeroth varpå han slagit tillbaka med en örfil. Nu ska Stockholms tingsrätt avgöra vad som hände.

Åklagaren Lena Kastlund säger sig ha ett gott bevisläge med övervakningsfilmen och flera vittnen. I polisförhör har de två livvakterna, som ansvarade för Ekeroths personskydd under kvällen, sagt att de varken såg det slag Ekeroth säger sig ha fått eller hörde dödshotet. Men de hörde ett slag med öppen hand.

Kastlund har sagt att hon sannolikt kommer att yrka på dagsböter, vilket är vanligast för ringa misshandel.

En eventuell fällande dom är inte tillräckligt allvarlig för att domstolen ska kunna ta ifrån Ekeroth hans riksdagsplats. Men SD-ledningen kan verka för att han lämnar ifrån sig sin plats – eller utesluta honom ur partiet.

Skadat förtroendet

”Oavsett utgången i den juridiska processen, så har den senaste incidenten, tillsammans med vissa andra tidigare händelser, allvarligt skadat partiledningens förtroende för Kent Ekeroth”, skriver Karlsson.

- Jag kan avgöra det själv. Men det där är framtiden, och som sagt, jag är säker på att domstolen kommer att döma rättvist. Och gör de det så blir jag frikänd. Jag tror inte vi behöver ställas inför det, hoppas jag, har Ekeroth sagt om sin riksdagsplats till Expressen.

ANNONS

Efter att åtalet väcktes tog Ekeroth paus riksdagsarbetet. Men trots uppmaning från partiledaren Jimmie Åkesson har Ekeroth inte lämnat ifrån sig sin ordinarie plats i justitieutskottet.

”Uppmaningen om att lämna platsen i justitieutskottet kvarstår”, skriver Karlsson.

Fakta: Kent Ekeroth

Kent Ekeroth, född den 11 september 1981 i Malmö, är utbildad civilekonom vid Lunds universitet.

Sedan 2010 sitter han som ledamot i Sveriges riksdag för Sverigedemokraterna.

Han har flera gånger kritiserats för kontroversiella uttalanden och ageranden. Bland annat var han en av tre ledande SD-politiker i den så kallade järnrörsskandalen då de under en utekväll 2010 förolämpade flera personer, bland andra komikern Soran Ismail, med rasistiska och sexistiska glåpord.

Han är för närvarande åtalad misstänkt för ringa misshandel efter ett krogbråk i november 2016.

Vanligtvis sitter Ekeroth i riksdagens justitieutskott men precis som efter järnrörsskandalen har han nu tagit en timeout från rollen. SD:s partistyrelse har redan valt att peta honom från uppdraget som internationell sekreterare.

ANNONS