Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/5

KD och M väcker misstroende mot Hultqvist – C och L backar

KD och M har i riksdagen nu formellt väckt frågan om misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist (S), skriver TT. Centerpartiet och Liberalerna gick tidigare under torsdagen ut med att de backar om misstroendeförklaring mot försvarsministern.

Alliansen har inte lyckats enas om en gemensam linje när det gäller en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist (S). Under torsdagen har partiledarna i Alliansen suttit i möte för att diskutera om de ska gå vidare med en misstroendeförklaring mot försvarsministern eller inte. . 

Under sena eftermiddagen väckte Kristdemokraterna och Moderaterna i riksdagen formellt frågan om misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist (S). Misstroendeförklaringen kom från Moderaternas gruppledare Jessica Polfjärd och Kristdemokraternas gruppledare Andreas Carlson i riksdagen. 

Jessica Polfjärd vill att riksdagen förklarar att Hultqvist inte har riksdagens förtroende med hänvisning till "brister i agerande och ansvarstagande under den uppkomna säkerhetskrisen". Andreas Carlson instämde sedan i hennes uttalande. 

– Vi kristdemokrater avser att fullfölja vårt beslut och vår bedömning att vårt förtroende för försvarsminister Peter Hultqvist är förbrukat. Därför instämmer vi i det yrkande som Jessica Polfjärd läst upp.

Kan rikta misstroende mot statsministern

Moderaterna utesluter inte heller att rikta misstroende mot statsminister Stefan Löfven. Jessica Polfjärd säger att hon inte nu kan svara på hur partiets ledamöter kommer att rösta i misstroendeomröstningen om Stefan Löfven på fredagen, en omröstning som väckts av Sverigedemokraterna. Det ska riksdagsgruppen avgöra vid sitt möte på torsdagskvällen.

Häromdagen var beskedet från Moderaterna att ledamöterna skulle avstå. Det betyder att de skulle lägga ner sina drygt 80 röster och inte rösta för misstroende mot statsministern.

– Vi har fått ny information idag, det vill säga att Alliansen gör olika bedömningar när det gäller Peter Hultqvist. Det förnyar diskussionen kring statsministern, vi har sagt att vi inte stänger dörren (för misstroende mot Löfven) att det kan bli aktuellt. Om det blir i morgon eller senare får vi återkomma till, diskussionen pågår just nu, säger Jessica Polfjärd.

Backar om misstroende

Tidigare under torsdagen meddelade både Centerpartiet och Liberalerna att de drar tillbaka hotet om en misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist. Annie Lööf (C) gick först ut med ett meddelande på sin Twitter och Facebook om att partiet inte kommer att gå vidare med en misstroendeförklaring mot försvarsministern.  I en hastigt improviserad pressträff berättade hon senare att Alliansen inte kunnat enas om något beslut.  

– Allianssamarbetet fortsätter, men vi kunde inte enas om Peter Hultqvist. Nu är det dags för sans och balans. Den sakliga grunden för misstroendeförklaring mot försvarsministern har fallit, sade Centerledaren Annie Lööf till TT. 

Hon hänvisar i första hand till att det sedan Alliansen först hotade med misstroende har stått klart att information om IT-skandalen fanns i statsrådsberedningen tidigare än vad som tidigare har sagts. Då är det rimligt att tro på Hultqvist när han säger att han förutsatte att också statsministern hade kunskap om händelserna. Det är väsentlig information som har tillkommit, menar Lööf. Centerpartiet sade i somras att läget skulle kunna förändras om ny information tillkom.

"Statsråd kan behöva avgå"

Även Liberalerna backar om misstroendeförklaring. Under en presskonferens som Liberalerna kallade till under eftermiddagen sade Jan Björklund att nya uppgifter framkommit som gör att misstroendeförklaringen inte går att fullfölja. 

– Det som har hänt är att nya uppgifter har framkommit som kan komma att påverka bedömningen, sade Liberalernas partiledare Jan Björklund under presskonferensen.

Han pekade bland annat på att statssekreterare Emma Lennartsson hos statsminister Stefan Löfven hade fått information som inte hade vidarebefordrats. Uttalandet gjordes sedan om att både Liberalerna och Centerpartiet backat från hotet om att väcka eller stödja misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist (S).

– Det går inte att utesluta att den KU-granskning som nu sker ändå landar i att statsråd kan behöva avgå, sade Jan Björklund.

Han pekade bland annat på risken att det kan sluta med att just statsministern och försvarsministern tvingas avgå.

SD inriktade på Löfven

Sverigedemokraterna står fast vid sin inställning,och menar att den inte påverkas av Alliansens splittring. 

– Nej, det gör det egentligen inte, just nu är vi inriktade på Stefan Löfven och det kommer att tas upp i morgon, säger SD:s partiledare Jimmy Åkesson, till TT. 

Riksdagen ska på fredag rösta om SD:s begäran om misstroende mot statsministern.

– Ingenting tyder på att vi kommer att få igenom det, och då får vi väl ta ställning till hur vi ska agera i övrigt, framför allt vad det gäller Hultqvist, säger Åkesson.

Den information som kom från regeringskansliet härom dagen förändrar inte SD:s hållning i vad som hänt inom regeringen kring informationsgivningen i IT-skandalen.

– Vi har ju än så länge utgått ifrån att Alliansen ska styra misstroendet mot Hultqvist. Om det nu är så att de ändrar sig, då får vi ta ställning till om vi ska agera i stället, det utesluter jag inte att vi kommer att göra, men än så länge har vi inga beslut på vad vi ska göra, säger Åkesson.

Hultqvist: "Känns bra"

Efter beskedet om att L och C drar tillbaka misstroendeförklaringen meddelade Peter Hultqvist att det känns bra. 

- Det känns naturligtvis bra, nu gäller det att jobba vidare på det sätt jag hade planerat, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till TT.

Han fick beskedet från miljöminister Karolina Skog (MP) i riksdagens kammare om att han "hade klarat sig".

På frågan om vad Hultqvist tycker om det nu avvärjda misstroendehotet säger han:

– Jag kände redan från början att detta var en överloppsgärning och att det som de ville ta till inte stod i proportion till situationen.

För få röster för att fälla

Trots begäran om misstroende är det sannolikt att försvarsministern klarar att sitta kvar. Moderaterna och Kristdemokraterna har inte tillräckligt många ledamöter för att fälla honom. Det spelar ingen roll om partierna, vilket är högst troligt, får stöd av Sverigedemokraterna.

Tillsammans har de tre partierna knappt 150 röster och det krävs minst 175 för att avsätta en minister.

M:s och KD:s begäran bordlades direkt före avslutningen av torsdagens sammanträde. Det måste bordläggas minst en gång till innan det kommer till omröstning, som troligen kan ske i nästa vecka.

Mest läst