Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

En manifestation arrangerad på internationella funktionshindersdagen i fjol. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

KD begär riksdagsdebatt om assistans

Kristdemokraterna begär att riksdagen snabbt ordnar en debatt om personlig assistans för funktionshindrade. Frågan är akut, motiverar KD i sin begäran till talmannen.

Partiet hänvisar till ett brev som Försäkringskassan alldeles nyligen skickade till socialdepartementet, ett brev i vilket myndigheten varnar för följderna av en vägledande dom om assistanstimmar från Högsta förvaltningsdomstolen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I brevet bedömer Försäkringskassan att domen, som meddelades i somras, kommer att få "svåröverskådliga konsekvenser för stat, kommun och enskilda" när myndigheten måste börja tillämpa den. Den kan få till följd att tusentals av de drygt 15 000 funktionshindrade som i dag har assistanstimmar beviljade för det som myndigheten kallar väntetid och beredskap kan få färre timmar.

Försäkringskassan uppmanar i brevet regeringen att ta sig an frågan med förtur.

"Det Försäkringskassan lyfter i sin skrivelse gör frågan än mer akut och tydliggör vikten av att åtgärder vidtas omedelbart för att ändra lagen för att återställa det som varit lagens syfte", skriver KD i sin begäran om en så kallad aktuell debatt.