Foto: Södertälje katthem
Foto: Södertälje katthem

Katt svalt ihjäl när ägaren åkte in på sjukhus

När ägaren blev sjuk och åkte in på sjukhus gjorde hemtjänsten ingenting för att hjälpa katten som blev lämnad i lägenheten. När hjälpen väl kom var det försent – katten var så svulten och uttorkad att den fick avlivas.

ANNONS
|

Det var dagen innan midsommarafton som Södertäljes katthem fick vetskap om att en katt tillbringat fleradagar ensam i en lägenhet utan varken vatten eller mat.

Detta sedan kattens ägare åkt in akut på sjukhus.

Enligt Södertäljes katthem påtalade ägaren att katten fanns i lägenheten och att någon borde se till den. Dessutom lämnade ägaren ettskriftligt medgivande påatt hemtjänsten kundehjälpa katthemmet att ta sig in i lägenheten.

Trots det nekades katthemmet tillgång till hemmet.

– Hemtjänstensa att de inte kommer öppna för någon, inte ens om kattens ägare talade med dem. Vi frågade så klart varför, men fick ingen förklaring, säger Södertäljes katthems ordförande Astrid Åkesson.

ANNONS

Det krävdes 29 samtal mellan hemtjänsten, ägaren, katthemmet och polisen innan dörren till lägenheten öppnades. Då hade det gått 11 dagar.

– Polisen åkte dit så snart de hade en bil ledig. Man såg ju direkt att katten var väldigt avmagrad och att hon direkt borde tas till ett djursjukhus.

En veterinär konstaterade snabbt att kattenvar i så dåligt skick att hon omedelbart borde avlivas.

– Det är så fruktansvärt och så onödigt. Det här hade kunnat gått så mycket smidigare och då hade katten levt nu. Alla på katthemmet har mått mycket dåligt avdet här, säger Astrid Åkesson och tillägger att det här förhoppningsvis är sista gången något sådant här händer.

GP har sökt berörd hemtjänst flera gånger utan att lyckas nå dem. Men till Aftonbladet säger Caroline Wenner, områdeschefpå Södertälje kommun,att hemtjänsten inte kände till att det fanns en katt i ägarens hem förrän katthemmet kontaktade dem.

Till tidningen säger hon också kommunen inte har rätt att gå in i någons bostad när de inte är hemma.

– Om en brukare lämnar ut en nyckel som vi kvitterar ut så tar vi ett ansvar att vi använder nyckeln när brukaren är hemma. Vi har inte rätt att gå in i någons bostad när de inte är hemma, säger hon.

ANNONS

Hon säger också att ägaren i detta fall har en god man som ska säkerställa att katten tas omhand, men att det är primärvården, som skickade brukaren till sjukhuset, som haft ansvar för situationen.

På Aftonbladets fråga om hon anser att kommunikationen brustit i detta fall svarar hon:

–Jag kan inte se att vi har brustit i våra rutiner.

Nu hoppas Astrid Åkesson på att händelsen ska sätta i gång en process som garanteraratt det inträffade in upprepas.

– Det har hänt tidigare att ett djur har blivit lämnat när ägaren åkt in akut på sjukhus, men det har aldrig gått så här långt.Det måste stiftas lagar och regler för hur hemtjänsten ska agera i sådana här fall, säger hon.

ANNONS