Två brandbombsattrapper kastades mot en restaurang i Ängelholm för knappt ett år sedan. Nu dömer Helsingborgs tingsrätt en ung man för misshandel, grovt olaga hot, skadegörelse, brott mot knivlagen och våldsamt motstånd. Arkivbild.
Två brandbombsattrapper kastades mot en restaurang i Ängelholm för knappt ett år sedan. Nu dömer Helsingborgs tingsrätt en ung man för misshandel, grovt olaga hot, skadegörelse, brott mot knivlagen och våldsamt motstånd. Arkivbild.

Kastade brandattrapper – döms till fängelse

Två brandbombsattrapper kastades in i en restaurang i Ängelholm förra hösten och bombgruppen skyndade dit – nu fälls en ung man för misshandel, grovt olaga hot, skadegörelse, brott mot knivlagen och våldsamt motstånd. Mannen döms till ett och ett halvt års fängelse och utvisning.

ANNONS
|

Ordningsvakter grep den i dag 22-årige mannen efter att han kastat två flaskor – inlindade i tidningspapper – mot fönstret på en restaurang. Rutan gick sönder, en restauranggäst träffades av en flaska och i samband med gripandet trodde ordningsvakterna att mannen hade på sig ett bombbälte, enligt domen från Helsingborgs tingsrätt.

Krogar i området utrymdes och den nationella bombgruppen kallades in i samband med händelsen i oktober 2017. Men det visade sig så småningom att bältet i själva verket var ett massagebälte och att flaskorna inte innehöll någon brännbar vätska.

ANNONS

- Attrapperna innehöll mousserande, icke alkoholhaltigt, vin. Det var mer som skrämsel. Det har inte varit fara för någons liv, sade Hans-Jörgen Hanström, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, till TT i samband med åtalet.

"Massagebälte"

Så här kommenterade advokaten bältet, som satt runt klientens midja, i samband med att mannen släpptes ur häkte i oktober förra året.

- Det är ett massagebälte som han har köpt på nätet och han har inte gjort några förändringar på bältet utan det är original, sade försvarsadvokat Torsten Andersson till TT.

Åklagaren har berättat att det i utredningen funnits uppgift om att bältet ska ha blinkat.

- Och sedan fanns en sladd som han hade i fickan där det fanns en kontrollenhet. Det var framför allt det som gjorde att man trodde att det kanske var en bomb. Därför blev det stora avspärrningsytor och han fick ligga kvar på platsen i flera timmar, sade Hans-Jörgen Hanström till TT.

ANNONS

När det gjordes en husrannsakan hittades tusentals bilder på bland annat så kallade molotovcocktails, krig, avrättningar och propaganda från terrororganisationen IS i mannens dator.

Han förnekade misshandel under förhandlingen i Helsingborgs tingsrätt och förklarade att han inte hade för avsikt att skada någon. Men domstolen anser att mannen varit likgiltig när det gäller konsekvensen av handlandet. Genom sitt agerande och sina medhavda föremål, till exempel en större kniv och fem ytterligare attrapper av brandbomber, anser domstolen att mannen anspelat på ett mycket stort våldskapital.

Uppfattats som terror

"Med hänsyn till mannens agerande och omständigheterna i övrigt har de personer som befunnit sig i närheten haft all anledning att uppfatta situationen som ett pågående terrorattentat. Detta har mannen inte bara förstått utan det har varit hans syfte", säger rådmannen Linus Videgren i ett pressmeddelande.

Tingsrätten anser det tydligt att den nu dömde mannen under rättegången försökte tona ner de sympatier med terrororganisationen IS som hystes vid gärningstillfället. Mannen ska ha agerat utifrån en felaktig föreställning om Sveriges inblandning i den militära konflikten i Syrien, men den eniga tingsrätten anser det uppenbart att gärningen ur mannens perspektiv var en hämndaktion mot Sverige.

Säpo har gjort bedömningen att 22-åringen utgör ett reellt hot mot det svenska samhället och skriver att han "sannolikt kan komma att begå eller medverka till terroristbrott eller försök, förberedelse eller stämpling till sådant brott" i framtiden, enligt förundersökningen.

ANNONS

Förutom fängelse och utvisning döms mannen, som suttit häktad sedan slutet av augusti, att betala skadestånd till målsägandena på cirka 190000 kronor.

TT

ANNONS