Kyrkans frid störs av bajsande, onanerande och knarkande besökare, menar förvaltningschefen.
Kyrkans frid störs av bajsande, onanerande och knarkande besökare, menar förvaltningschefen.

Kaos i kyrkan - tvingas ha vakter

Personer som bajsar på golvet, onanerar och folk som försöker ta barn från präst eller mamma vid pågående dop. Det är några av de allvarliga incidenter som gör att Heliga Trefaldighets församling tvingas ha väktare i kyrkan, rapporterar Kristianstadsbladet.

ANNONS
|

Det är en märklig skara incidenter somlistats av församlingens förvaltningschef Bengt Alvland. Utvecklingen han sett under senare år oroar honom. Störande människor påverkar mer och mer både kyrkans personal och besökare, enligt Kristianstadsbladet.

Händelserna har blivit allt allvarligareunder senare år. Underkyrkans sammankomster uppges personerskrika högljutt och krossa spritflaskor i golvet. Man har haft incidenterdär folk både kissar och bajsar i kyrkan och utanför. Man har klättratpå orgelfasader och altaruppsatsen samt att de försöker stjäla kyrksilvret. Dessutom har det hänt att någon försökt ta barn från präst eller mamma vid pågående dop, allt enligt Alvlands lista.

Slutade inte onanera trots tillsägelse

Makabra fynd har gjorts i kyrkan i form av tomma spritflaskor och använda, blodiga kanyler på golvet under kyrkbänkarna. Numer måste orglarna hållas låsta för att de störande besökarna inte ska spela på dem.

ANNONS

Det har dessutom hänt att personer suttit och onanerat i kyrkbänkarna.

– Det var en som låg och drog i sin snopp. Han slutade inte trots att en kvinnlig polis uppmanade honom att göra det, säger Bengt Alvland till Kristianstadsbladet.

Nu är måttet rågat och församlingen har beslutat att tain väktare från Securitas vid gudstjänster, barndop och vigslar. Det blir även upp till vaktbolaget att låsa kyrkan efter att de sökt igenom den, detta vågar nämligen inte personalen göra själv.

Oklart vilka som ligger bakom störningar

Personalenhar nu fått utbildning om hot och våld. Därtill planeras en utbildning om konflikthantering.

Det är oklart vilka som ligger bakom störningarna i kyrkan.Det ska inte röra sig om de gamla uteliggarna, som personalen känner, utan ny grupp människor.

– I och med att det finns fler ordningsvakter på Rådhuset och på järnvägsstationen har utrymmet för dessa människor blivit mindre. Därför använder de istället kyrkan som en värmestuga. Kyrkan har blivit den svagaste länken, säger Bengt Alvland till Krstianstadsbladet.

Bengt Alvland har även lagt in en ansökan hos Polisen om att de ordningsvakter som patrullerar Galleria Boulevard, Rådhus Skåne och järnvägsstationen även ska börja patrullera kyrkan och församlingshemmet.

– Ordningsvakter har större befogenheter än vad Securitasvakterna har och kan ingripa. Vi vill inte avskräcka människor från att besöka kyrkan. Tvärtom. Vi vill ha en lugn och trygg miljö för vår personal och får våra besökare, menar Bengt Alvland, i samtal med Kristianstadsbladet.

ANNONS
ANNONS