Fredrick Federley (C) efterlyser en översyn av regler för Sjobbannonsering. Arkivbild.
Fredrick Federley (C) efterlyser en översyn av regler för Sjobbannonsering. Arkivbild.

Kan ha tolkat Linkedin-ärende hårt

Syed Latif fick inget uppehållstillstånd eftersom han fick sitt jobb via Linkedin. Nu öppnar EU-kommissionen för att Sverige kan ha hårdtolkat direktivet.

ANNONS
|

Migrationsdomstolen i Malmö slog i våras fast att en jobbannonsering på yrkesnätverket Linkedin inte uppfyller kravet på synlighet för medborgare inom EU/EES och Schweiz, som har företrädesrätt till arbeten inom unionen. Besluten rörde Syed Latif från Bangladesh, som efter avslutade studier i Sverige våren 2014 erbjöds ett jobb som säljare efter att ha sett den utannonserade tjänsten på Linkedin.

"Explicit svar"

- Kommissionen ger nu ett ganska explicit svar – det finns andra kanaler som är fullt rimliga att använda, säger Centerpartisten Fredrick Federley till TT.

ANNONS

Federley ställde i våras en rad frågor till EU-kommissionen för att reda ut om Migrationsdomstolens beslut i Latifs ärende är riktigt. I sitt svar skriver kommissionen att "arbetssökande i praktiken har rätt att använda olika rekryteringskanaler som finns på arbetsmarknaden och att unionslagstiftningen inte kräver att alla lediga jobb förmedlas på EU-nivå".

- Ett jobb behöver inte vara utannonserat via Eures (den europeiska jobbportalen), utan det kan gå via andra kanaler. Det är fullt giltigt, säger Federley om kommissionens svar.

I en proposition från den borgerliga regeringen i april 2008 förtydligades hur Sverige ska efterleva företrädesrätten. Om ett jobb annonserades via Arbetsförmedlingen blir det även synligt inom Eures, och därmed anses företrädesrätten vara respekterad. Federley hoppas nu att regeringen tar initiativ till att se över regleringen.

- Vi nu måste få en bättre praxis som stämmer överens med vad som var kommissionens mening med direktivet.

ANNONS

Ministern vill analysera

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) säger att det mera är EU-domstolen än EU-kommissionen som är auktoritet på området.

Vad gäller Federleys önskan att se över regleringen svarar Johansson:

- Vi får analysera uttalandet från kommissionen mera.

Och för Syed Latif är kommissionens svar ingen tröst. Han har redan utvisats till sitt hemland Bangladesh.

- Svaret kommer för sent från Syeds sida och det är tragiskt, säger Carl Owe Olsson, Latifs advokat, till SVT Skåne.

Fakta: Utannonseringskravet

En arbetsgivare som vill anställa någon från ett land utanför EU måste utannonsera tjänsten så att alla som bor inom EU/ESS och i Schweiz kan söka jobbet.

I minst tio dagar bör tjänsten vara utannonserad via Arbetsförmedlingens platsbank. Då blir den automatiskt synlig också i den europeiska platsbanken Eures.

Källa: Arbetsförmedlingen

ANNONS