Sveriges statsminister är en av många som hyllar Ingvar Kamprad efter beskedet om hans bortgång.
Sveriges statsminister är en av många som hyllar Ingvar Kamprad efter beskedet om hans bortgång. Bild: Claudio Bresciani/TT

Kamprad hyllas för sitt livsverk

Nyheten om Ikea-grundaren Ingvar Kamprads död sprids nu via medier över hela världen. Entreprenören hyllas av så väl Sveriges statsminister som vanliga svenska i sociala medier.
– Han var en unik entreprenör som betytt mycket för svenskt näringsliv, säger statsminister Stefan Löfven.

ANNONS
|

Så väl svenska som internationella medier har under söndagsförmiddagen rapporterat om den svenske entreprenören Ingvar Kamprads bortgång.

Tidigt under eftermiddagen skickade New York Times bland annat ut en pushnotis om beskedet och brittiska BBC har toppat sin sajt med nyheten.

I en kommentar till TT beskriver Sveriges statsminister Stefan Löfven Ikea-grundaren som en unik person i den svenska historien.

– Jag har nåtts av det sorgliga beskedet om Ingvar Kamprads bortgång. Jag tänker framför allt på hans familj och alla vänner i dag. Ingvar Kamprad var en unik entreprenör som betytt mycket för svenskt näringsliv och som gjort heminredning tillgänglig för de många människorna, inte bara ett fåtal, säger statsminister Stefan Löfven till TT.

ANNONS

Löfven tillägger också att Kamprad var en: "En inspiratör med stort engagemang så väl internationellt som för svensk landsbygd."

"IKEA bidrog till att föra ut Sverige i världen"

Även Kungen har uttalat sig med anledning av Ingvar Kamprads bortgång. På kungahusets Facebooksida skriver konungen om Kamprad:

Även Liberalernas partiledare Jan Björklund hyllar Kamprad och kallar honom för den störste svenske entreprenören under efterkrigstiden.

Centerns partiledare Annie Lööf hyllar Kamprad genom att bland annat skriva att ingen annan person är så förknippad som Sverige som han har varit.

"Tack för ilska, skratt och en del trivsel"

Men det är inte bara politiker som hyllar den svenske superentreprenören. Många skriver också i sociala medier om sin egen relation till varuhuset som smålänningen spred vidare från Älmhult och ut över hela världen.

"Tack Ingvar för allt du har bidragit till i mitt hem under alla år! Ilska, skratt, förvarning och en hel del trivsel. Vila i frid!", skriver en kvinna bland annat på Twitter.

Sveriges näringsminister Mikael Damberg stämmer även han in i hyllningskören:

– Regeringen reagerar med sorg eftersom det här är en av Sveriges största entreprenörer. Ikea har inrett folkhemmet, säger Mikael Damberg (S).

LÄS MER: Krönika – Supermiljardären som blev folkets man

En lärare skriver på Twitter att hon funderar över hur namnen på Ikeas möbler har präglat samhället.

ANNONS

"Jag tänker på orden och namnen på möblerna och tingen. Bokhyllorna hemma hos mig heter Billy. En elev frågade om kontinentalhylla var ett namn på en möbel på Ikea.", skriver läraren.

"Lämnar efter sig en vision"

Jesper Brodin, Ikeas vd och koncernchef, arbetade tidigare i karriären som assistent till Kamprad.

– Jag har många fina minnen, men framför allt att han var en genuin entreprenör, genuin person som levde enkelt och en person som konstant intresserade sig för framtiden och vad som kan bli bättre, säger Brodin till TT.

Han berättar att Kamprads höga ålder gjorde att medarbetarna på företaget på ett sätt var mentalt förberedda på att han inom en snart framtid kunde gå bort, men att det första han ändå kände var stor ledsamhet.

Brodin menar också att Kamprad lämnar ett viktigt arv sig.

– Ingvar lämnar efter sig en vision om att skapa en bättre vardag för de många människorna. Men också ett antal värderingar som jag tror kommer från de småländska rötterna och från svenska demokratiska värderingar. När vi tar med oss dem ut i världen så känns de allt mer relevanta och moderna, fortsätter Jesper Brodin.

LÄS MER: Ingvar Kamprads liv i bilder

ANNONS
ANNONS