På julafton blir det både soligt och kallt, enligt SMHI. Och där snön redan ligger kommer det att glittra ordentligt. Arkivbild.
På julafton blir det både soligt och kallt, enligt SMHI. Och där snön redan ligger kommer det att glittra ordentligt. Arkivbild.

Kall och fin julafton i stora delar av landet

Blir det en vit julafton? Jodå, den snö som redan finns ligger kvar och det blir också en hel del sol innan Kalle Anka och tomten dyker upp.

ANNONS
|

Redan under helgen är det minusgrader i hela landet och lagom till julafton klarnar det upp och blir ännu kallare.

- Det börjar i nordvästra Norrland och torrare och kallare luft breder sedan ut sig sydost över hela landet på julafton, säger Stefan Bergman.

I Norrland blir det 10–15 minusgrader och på sina ställen runt minus 20. Svealand får runt 10 kallgrader och i Götaland rör det sig mellan 5 och 10 grader minus. Möjligen kan ostligaste Svealand och Gotland få känningar av snöbyar som drar in från Bottenviken och det blir också några grader varmare längs kustområdena.

ANNONS

Under julafton drar det in ett lågtryck med moln och snö längst uppe i nordvästra Norrland och fjällen och det vädersystemet tar sedan samma bana som den torra luften gjorde något dygn tidigare.

- På tisdagen blir det varmare i hela landet med plusgrader i Götaland och runt nollan i Svealand och ända upp i södra Norrland, säger Stefan Bergman.

Resten av veckan kommer temperaturen att röra sig lite fram och tillbaka runt nollstrecket utom längst i norr där det blir något kallare.

TT

ANNONS