Käpphästar i full galopp

ANNONS
|

Hon beskriver sig själv som en riktig hästnörd. Och förutom riktiga hästar har stockholmaren Lisa Filipsdotter även sysslat länge med käpphästar.

- Det var något jag började med redan när jag var liten, precis som de flesta andra. Och sedan har mitt intresse utvecklats en hel del.

Trots att käpphästar blivit ett betydligt populärare fenomen i Sverige den senaste tiden har vi en bra bit kvar till den status som hobbyn har i Finland. Där har antalet käpphästentusiaster ökat explosionsartat sedan några år tillbaka med tävlingar, nischade nätforum och en omfattande aktivitet på sociala medier.

ANNONS

Men att käpphästarna är på frammarsch i Sverige är inget som Lisa Filipsdotter har några tvivel kring. Det har hon bland annat märkt på Instagram där hon driver ett konto helt vigt åt käpphästar tillsammans med vännen Elsa Högberg.

- I dag har vi lite drygt 13000 följare, det känns jättekul.

Har skrivit en handbok

De två kompisarna har precis kommit ut med en sorts handbok för käpphästsentusiaster. I boken avhandlas både hur man gör sina egna käpphästar, vad man ska tänka på när man tävlar och tips på hur man kommer i gång på sociala medier.

För Lisa Filipsdotter är mångsidigheten inom käpphästhobbyn viktig.

- Man kan välja själv vad man vill fokusera på. Vissa tycker tävlingarna är det roligaste och andra gillar mer att sy egna hästar och jobba på att få dem så bra som möjligt. Dessutom är det roligt att lära känna andra som man kan dela sitt intresse med.

ANNONS

Numera är det tillverkningen av egna käpphästar som hon fokuserar på.

- Jag tävlade ganska mycket förr, men nu tycker jag det är roligare att sy och hitta på nya idéer tillsammans med Elsa.

Den som själv vill börja sy käpphästar kan börja med att surfa runt och inspireras av andra, rekommenderar Lisa Filipsdotter.

- Det finns till exempel många Instagramkonton som man kan titta på och få koll på hur man gör.

Vill gärna åka till Finland

Än så länge har det inte blivit någon käpphästresa till Finland för Lisa Filipsdotters del. Men hon hoppas på att komma dit någon gång.

- Jag har länge velat åka till Finland och tävla, det hade varit kul. Det är många som känner igen mig och Elsa där.

ANNONS

Då och då har både Lisa Filipsdotter och Elsa Högberg fått ta emot negativa kommentarer, men det är inget de har fäst någon uppmärksamhet vid.

- Ibland har folk sagt trista saker, men de allra flesta har alltid varit väldigt positiva och uppmuntrande, säger hon.

Fakta: Så gör du din egen käpphäst

Den som inte har gjort en käpphäst tidigare kan börja med att göra en klassisk strumphäst. Om du följer de här råden har du snart din första hästpålle i stallet.

1. Inled med att hitta en strumpa som du gillar, det finns många varianter som fungerar, bara den inte är för liten.

2. Fyll strumpan med vadd. Exakt hur mycket vadd som behövs kan du bestämma själv beroende på hur du vill att hästen ska se ut.

3. För att ordna ett par öron klipper du ut två bladformade tygbitar. Vik båda bladen dubbelt och sy ihop dem i botten. Sedan syr du fast dem på strumpans häl.

4. När det är dags för manen tar du en bit och garn och lindar det runt något, förslagsvis ett mobilskal. Därefter knyter du en knut vid den del av garnet som du ska fästa på hästen. Klipp av garnet så långt bort från knuten som du kan. Nu är det bara att limma fast garnet där du vill ha manen.

5. För att få fram ett par näsborrar klipper du ut två nya små tygbitar, den här gången i form av en cirkel. Gör ett jack på tygbitarnas ena sida och fäst dem på varsin sida av hästens mule. Till ögon kan du ta två knappar som du enkelt limmar fast på hästens båda sidor.

6. Sist men inte minst är det dags att hitta en pinne. Kvastskaft fungerar utmärkt till käpphästar. Såga till skaftet i den längd du vill ha det och fäst det sedan i skaftet genom att knyta eller limma. Tejp funkar också.

Klart!

Källa: Boken "Stall Smultronbackens käpphästar" av Lisa Filipsdotter och Elsa Högberg

Fakta: Käpphästar

I Finland finns det i dag omkring 10000 utövare inom käpphästhobbyn. Det är oklart hur många som håller på med käpphästar i Sverige, men det står klart att antalet aktiva personer här har ökat mycket under de senaste åren.

ANNONS