Juridik ny strategi för abortmotstånd

Barnmorskan som vägrat att utföra aborter stöds av en amerikansk lobbyorganisation, rapporterar Ekot. Abortmotstånd i ny förpackning, anser RFSU.

ANNONS
|

Tvisten mellan den småländska barnmorskan, som vägrar att utföra aborter på grund av sin kristna tro, och Region Jönköping har inletts i Arbetsdomstolen.

Fallet är samtidigt en del i en internationell kampanj som syftar till att påverka europeisk aborträtt, rapporterar Ekot.

För Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) var det ingen nyhet att de som driver fallet samarbetar med abortmotståndare. Enligt organisationen handlar det om ett abortmotstånd i en ny förpackning som andra europeiska länder och USA använder sig av för att få till stånd en ny diskussion.

Klassiskt lobbyarbete

- Att gå ut med plakat på blodiga foster och kräva totalt abortförbud fungerar inte i Sverige. Då är det genom juridiken man ser en möjlighet att skapa ett nytt samtal om abortfrågan, säger Kristina Ljungros, förbundsordförande i RFSU, och tillägger:

ANNONS

- Det är ett försök att inskränka abortlagstiftningen. Man driver den här barnmorskans fall just i det syftet. Det är viktigt att förstå att det är det som ligger bakom.

Bakom kampanjen döljer sig Alliance Defending Freedom (ADF), en av världens mäktigaste kristna lobbyorganisationer. Organisationen har skickat inlagor till de svenska domstolarna, och via sin internationella hemsida kan pengar doneras till fallet.

- Det här fallet är ett klassiskt exempel på det lobbyarbete som ADF gör. De har drivit liknande rättsfall i USA ganska länge nu. Det är tydligt att ADF försöker att exportera strategin till Sverige, säger Joshua Wilson, docent i statsvetenskap vid universitet i Denver, till Ekot. Han har länge forskat om ADF.

Stödet en förutsättning

Barnmorskan, som står i händelsernas centrum, legitimerades 2014 och anmälde omedelbart sin hemregion Jönköping till diskrimineringsombudsmannen (DO). Till Sveriges Radio Jönköping förnekar kvinnan att hon blivit en bricka i ett större spel. Samtidigt medger hon att det inte hade varit möjligt att driva processen vidare utan juridiskt och ekonomiskt stöd.

ANNONS

- Det var min kamp från början och det är fortfarande min kamp. Men jag är väldigt glad att jag har människor bakom mig och som stöttar mig, säger hon.

Kvinnan ansåg att hon diskriminerats eftersom hon nekats jobb på länets tre sjukhus. Skälet var just att hon av religiösa skäl vägrad medverka vid aborter, ge så kallade dagen efter-piller och sätta in kopparspiraler. Både DO och tingsrätten i Jönköping har slagit fast att regionen inte diskriminerat henne. Kvinnan överklagade då till Arbetsdomstolen.

ANNONS