Jul med exet ny tradition

ANNONS
|

Dagen före julafton åker hon till Lerums kommun till sin före detta man för att fira jul. Där stannar hon till juldagen. De var ett par i 15 år, nu är det fem år sedan de skilde sig. De har tre barn tillsammans; två döttrar på 19 och 17 år och en son som är 13.

Det har blivit vanligt att singlar som har barn ihop väljer att fira jul tillsammans, 11 procent gör det, enligt en undersökning från företaget Match.com.

- Det är ett intressant att man trots att man valt att inte leva ihop ändå spenderar en av de viktigaste dagarna på året tillsammans, säger Hanna Makowsky Bergholm, marknadsdirektör på Match.com.

ANNONS

Det är inte första gången Sabina Holm firar jul med sitt ex sedan de skildes, men i teorin har de varannan jul med barnen.

- Det var barnens önskemål att vi skulle fira ihop i år. Egentligen är det min jul, säger hon.

Nu är båda singlar och det är inte konstigt för dem vara tillsammans på julafton. De är bra vänner, pratar ofta i telefon och träffas med barnen.

- Vi är ett bra stöd för varandra så är det inte svårt alls. Jag ser fram emot julen extra mycket i år, för nu behöver ingen av oss föräldrar längta efter barnen på julafton, säger hon.

Men hon förstår att inte alla före detta par kan göra som de. Fungerar inte föräldrarna ihop så tycker hon att det bästa är att dela på storhelger. På det sättet får barnen en fin upplevelse och kanske nya traditioner föds.

En jultradition som familjen håller fast vid är att sonen och exmannen fixar granen ihop. Annars är det olika, Sabina Holm är van vid stora släktfester då hon har fyra syskon medan hennes före detta man är ensambarn.

- Något som vi alltid hållit fast vid, även när vi var gifta, är att det ska vara en stressfri jul. Jag minns hur min mamma stressade på julafton och så vill vi inte ha det, säger hon.

ANNONS

Match.com har gjort en högtidsundersökning fyra år i rad.

I december i år svarade 1 240 personer som är medlemmar på deras dejtingsajt.

Det är första året som frågan om singelföräldrar firar med sitt ex är med. Det efter att man har märkt en tydlig tendens i undersökningar med fokusgrupper.

Undersökningen visar också att 12 procent av singelmännen firar jul ensamma jämfört med 6 procent av singelkvinnorna.

Jul och nyår är en påfrestande högtid för singlar då det ska vara en glädjens högtid och blir extra tydligt att man är singel.

Källa: Match.com

ANNONS