Jourhavande präst kan lyftas bort

ANNONS
|

- Det är en katastrof för oerhört många människor som behöver krisstöd. Skillnaden om man erbjuder en annan service över 020-nummer är att det är en kostnad förknippat med det för den som ringer. Du kan alltid ringa ett nödsamtal, även om du inte har några pengar på kontantkortet, säger Monica Eckerdal, samordnare för Jourhavande präst i Sverige.

Antalet samtal till jourhavande präst som går via 112-numret har ökat med 44 procent de senaste fem åren. Trots det föreslår en av statens offentliga utredningar från i år att alarmnumrets verksamhet ska göras om. Fokus ska ligga på akuta nödanrop som kräver insatser på plats, enligt förslaget. Alltså ska man arbeta mer med larm som kräver utryckning av till exempel polis, brandkår och ambulans.

ANNONS

Jourhavande verksamheter, som prästerna, ska i stället finnas på egna nummer. Monica Eckerdal är kritisk.

- Risken är med just de människor som har självmordstankar, som ringer för att prata med en präst och får ett nytt nummer av 112. Det är inte självklart att de ringer ytterligare en gång, de kan vi förlora. Rimmar väldigt illa med den nollvision som vi försöker jobba med här i landet.

Anledningen till att prästerna i dag finns på alarmnumret är att de ska nå människor med akuta självmordstankar.

- Vi får mellan fem och sex samtal varje dag som handlar om suicid. Men när vi ändå finns där är det många andra som tar chansen att få prata med någon. Det kan handla om andra sorters kris, om relationer, ensamhet eller utsatthet över huvud taget. Människor kan nästan oroa sig till döds över risken att bli utförsäkrade till exempel, säger Monica Eckerdal.

ANNONS