Förra året smittades minst 6 900 svenskar av campylobacter. Svensk färsk kyckling är smittkällan.
Förra året smittades minst 6 900 svenskar av campylobacter. Svensk färsk kyckling är smittkällan.

Jordbruksverket censurerade smittskyddschef

Jordbruksverket vill ogärna peka ut svensk kyckling som orsak till det pågående utbrottet av campylobacter. I ett försök att dölja smittkällan har myndigheten till och med censurerat den person som är högst ansvarig för svenskt smittskydd.

ANNONS
|

På kort tid har tusentals svenskar blivit så svårt sjuka av campylobacter att de tvingats söka sjukvård. Förra året registrerades nästan 6900 fall och kurvan fortsätter att peka uppåt.

TT har varit i kontakt med samtliga smittskyddsläkare i landet och de bedömer utbrottet som allvarligt.

- Vi har ett omfattande och långdraget utbrott av en allmänfarlig sjukdom. Campylobacter-infektion ska absolut tas på allvar. De smittade riskerar att bli rejält sjuka och drabbas av komplikationer, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i landstinget i Västernorrland.

ANNONS

Ingen tvekan

För landets smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten råder det inga tvivel om smittkällan: färsk svensk kyckling.

- Samma typ av campylobacter finns hos patienter och på kycklingen, säger Peter Iveroth, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.

Men trots att smittkällan är känd har myndigheterna inte vidtagit några speciella åtgärder, mer än att uppmana till god hygien i köket. I stället hoppas man att branschen ska lösa problemen, något smittskyddsläkarna känner en tilltagande frustration över.

- Vi har inga andra smittsamma tarmsjukdomar där vi accepterar att över 5000 personer smittas i Sverige av en känd smittkälla utan att vi gör något åt det, säger Peter Iveroth.

Men att peka ut svensk kyckling är känsligt. Framför allt för Jordbruksverket. Det framgår tydligt av mejlväxlingen mellan Jordbruksverket och Folkhälsomyndigheten inför det gemensamma pressmeddelande som gick ut den 10 februari.

I stället för att lyfta fram smittkällan vill Jordbruksverket betona konsumenternas ansvar, att ha en god kökshygien.

ANNONS

Censur

I arbetet med pressmeddelandet censurerade Jordbruksverket till och med ett uttalande av den person som har det högsta ansvaret för svenskt smittskydd, statsepidemiologen Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten.

Jordbruksverket skriver:

"I dokumentet finns även en kommentar som gäller Anders Tegnells citat. Ingrid Eilertz (avdelningschef på Jordbruksverket, red. anm.) har synpunkter och vill ta bort 'allt talar för att det är färsk svensk kyckling'."

TT: Varför tog du bort citatet?

- Jag kände dels att det inte tillförde något, dels att det kan misstolkas. Så att konsumenterna inte tror att utländsk kyckling är fri från smitta, säger Ingrid Eilertz.

TT: Men oavsett, vem är du att tycka vad statsepidemiologen ska säga till allmänheten om eventuella smittkällor?

- Jag tycker inte att det var konstigt.

Kanske är det som Jordbruksverket skriver i samma mejl: "Vi vill inte att människor blir skräckslagna och slutar äta svensk kyckling. Särskilt inte med bakgrund av livsmedelsstrategin som presenterades i går."

ANNONS

Livsmedelsstrategin är regeringens satsning för att öka den svenska matproduktionen.

TT

Fakta: Kan ge allvarlig sjukdom

Campylobacter är en bakterie som kan ge svår tarmsjukdom. Smittan kan även resultera i olika komplikationer, som ledbesvär och blodförgiftning.

Infektion med campylobacter räknas som en allmänfarlig sjukdom.

Förra året registrerades att nästan 6900 personer smittats av campylobacter i Sverige. Detta är dock endast toppen av ett isberg, eftersom det är många som inte söker sjukvård och registreras.

På senare tid har andelen smittade kycklingflockar ökat, samtidigt som konsumtionen skjutit i höjden. Provtagningar har visat att den typ av bakterier som folk blivit sjuka av är samma som på kycklingköttet.

Källor: Folkhälsomyndigheten med flera

Fakta: Så undviker du att bli sjuk

Fryst kyckling innehåller betydligt mindre campylobacter än färsk.

Rengör redskap noga efter att ha hanterat kycklingen i köket. Använd inte samma skärbräda eller kniv till exempelvis salladen som till kyckling utan att diska dem noga först.

Tvätta även händerna direkt efter att ha hanterat kycklingen.

Se till att köttet är genomstekt/-kokt innan det äts.

Källor: Livsmedelsverket med flera

ANNONS