Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Det har brunnit på många ställen i landet de senaste veckorna. Här en skogsbrand utanför Karlshamn i Blekinge. Arkivbild.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Johansson: Beredskapen mycket bättre än 2014

  De omfattande bränderna tär på brandförsvarets krafter och resurser. Centerpartiet efterlyser både en strategi för det akuta läget och en långsiktig plan. Morgan Johansson (S) anser att man lärt sig mycket av storbranden 2014.

  Daniel Bäckström, försvarspolitisk talesperson för C, är tveksam till om resurserna kommer att räcka om Sverige fortsätter att drabbas av stora skogsbränder under sommaren.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - När vi har så ansträngt med resurser blir det ännu mer sårbart när det fortsätter att brinna på fler ställen. Räddningstjänsterna hjälper varandra, men det kan ju brinna i ens hemkommun också. Det är en jätteutmaning.

  Långsiktig plan

  Bäckström tycker att det är viktigt att regeringen drar lärdom av den stora branden 2014. Men han vill också se en långsiktig plan för hur Sverige ska hantera flera stora bränder.

  Redan 2015 gav regeringen MSB i uppdrag att sammanställa de rapporter som gjordes efter den stora branden 2014, och det fungerar som underlag för räddningstjänsten, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S), på besök hos räddningstjänsten i Salaområdet.

  - Beredskapen nu är mycket bättre än 2014. Man går till exempel in med mycket resurser från början och jobbar med att ringa in elden, i stället för att jaga den som man fick göra 2014. Klarar man sig inte med sina egna resurser tar man in hjälp från andra räddningstjänster.

  Stora utmaningar

  Samtidigt ser Morgan Johansson att räddningstjänsten står inför stora utmaningar, även efter de torra sommarmånaderna, och det finns en långsiktig plan. Rekryteringsbehoven ska till viss del lösas med utökad utbildning av deltidsbrandmän. Den 19 juni överlämnas utredningen om hur förutsättningarna för den kommunala räddningstjänsten kan förbättras.

  - Sverige har en räddningstjänst i toppklass, med välutbildade brandmän och en bra grundorganisation, men vi drog slutsatsen att vi behövde göra en mer omfattande tillsyn.