- Det har hänt oerhört mycket bara det senaste året. Det bubblar i klimat- och miljöfrågorna på ett sätt som jag inte sett på många år, säger miljöprofessorn Johan Rockström.
- Det har hänt oerhört mycket bara det senaste året. Det bubblar i klimat- och miljöfrågorna på ett sätt som jag inte sett på många år, säger miljöprofessorn Johan Rockström.

Johan Rockström: Det är nu eller aldrig

ANNONS
|

-Jag har hållit på med det här i över 25 år, och jag har aldrig tyckt att det finns så goda skäl till djup oro. Men samtidigt har jag aldrig varit så hoppfull som i dag. Det är en paradoxernas tid, säger Johan Rockström.

2015 har beskrivits som ett superår för klimat- och utvecklingsfrågor. Tre stora FN-konferenser - med klimatmötet i Paris i december som final - kan få avgörande betydelse för jordens framtid. Enligt Johan Rockström kan det till och med vara vår sista chans.

-Den väg vi är på väg mot i dag har enligt IPCC (FN:s klimatpanel) en tioprocentig sannolikhet att nå en temperaturökning på sex grader. Tio procent kan låta lite, men det är makalöst hög sannolikhet för en totalt oacceptabel framtid. Det motsvarar att vi skulle acceptera runt 1 500 flygkrascher varje dag.

Fossil återvändsgränd

För att undvika katastrofala konsekvenser av den globala uppvärmningen får inte temperaturen öka med mer än två grader. Vilket i sin tur skulle innebära att utsläppen av växthusgaser upphör helt och hållet till 2050, eller strax därefter.

-De löften som kommer att ligga på bordet i Paris kommer kanske bara vara hälften av vad som behövs, vilket är otillfredsställande. Men när löftena i många länder börjar bli i nivån av utsläppsminskningar på 40 procent till 2030, så skickar det så tydliga signaler att vi är på väg mot ett systemskifte. Nu är det vind, sol, biomassa, vatten och innovationer i ny teknik som gäller. Den fossila eran framstår som en återvändsgränd, det gör att jag, och många med mig, tror att Paris kommer att lyckas.

Bär på glaskula

I fickan bär han alltid med sig en liten blågrön glaskula, för att påminna sig om planetens begränsningar. Att människan nu är den största kraften, på en jord som på kort tid blivit relativt liten, är ett tema som han gjort till fokus för den tvärvetenskapliga forskning på Stockholm Resilience Center, som han leder.

ANNONS

Det är också viktigt att visa att lösningar finns, tycker Rockström. Att det går att nå en hållbar utveckling, för alla jordens snart nio miljarder invånare. Den bilden är medierna dåliga på att sprida.

-Det är dessutom en mycket mer attraktiv framtid. Tidigare innebar lösningarna en stor kostnad, som skulle innebära stora uppoffringar, men nu kan vi ha ett perfekt substitut. Det är nu möjligt att tänka sig en soldriven världsekonomi där både du och jag konsumerar ren energi på samma nivå som i dag.

Mest delade

Hans sommarprat i Sveriges Radio blev det mest delade hittills, och översattes även till engelska. Det reciterades när artisten Ulf Lundell var ute på turné och gav applåder från vitt skilda håll.

-Jag blev rådd av kollegor och vänner att under inga omständigheter göra en sådan folkbildande föreläsning, utan i stället göra något personligt och lite mer lättsmält. Men jag såg det som en unik chans att få dela med mig av kunskapen om tillståndet på planeten och de möjligheter vi har till så många i Sverige.

När utrikesminister Margot Wallström (S) skulle träffa USA:s president Barack Obama under ett möte om Arktis i Alaska i slutet av augusti så tog hon med sig Johan Rockström - och lämnade över ett exemplar av hans och fotografen Mattias Klums senaste bok till presidenten.

TT: Hur känner du för epitet som miljöguru och klimatprofet?

-Första låten i mitt sommarprogram var Stiff little fingers "Nobody's hero" och den valdes med väldigt, väldigt stor noggrannhet. Jag har absolut inget intresse av att vara någons hjälte, säger Rockström.

Professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet, men i grunden agronom.

Han är 49 år och bor i ett hus på Rindö i Stockholms skärgård med fru och tre barn.

Chef för Stockholm Resilience Center, ett internationellt tvärvetenskapligt center för forskning kring hållbar utveckling. Han är även ledamot av Kungliga vetenskapsakademien och Kungliga skogs- och lantbruksakademien.

Han har lett arbetet med att skapa begreppen "planetens säkra gränser", där forskare tvärvetenskapligt definierat inom vilka gränser mänskligheten måste hålla sig inom för att skapa en hållbar utveckling.

Har jobbat i länder som Niger, Rwanda, Kenya, Burkina Faso och Zimbabwe.

Åkte 1996 Vasaloppet iklädd tuaregmundering, för att uppmärksamma vatten- och jordbruksfrågor i världens fattigaste länder.

Ger tillsammans med fotografen Mattias Klum i dagarna ut boken "Välfärd inom planetens gränser" i svensk översättning.

ANNONS