Johan Gustafsson: Mår bättre än bra

Frisläppte Johan Gustafsson tackar alla som tänkt på honom och hans familj under åren som gått, i en hälsning som skickats till TT.

ANNONS
|

Han kidnappades av terrororganisationen al-Qaidas gren Aqim under en motorcykelsemester genom Afrika 2011. Efter nästan sex år i fångenskap i Mali landade 42-årige Johan Gustafsson den 26 juni på Arlanda med regeringsplanet.

Han möttes av familjen och utrikesminister Margot Wallström. Familjen har varit restriktiv med intervjuer, och kommer att avböja alla intervjuer tills vidare. Men i en hälsning som skickats ut uttalar sig Johan Gustafsson för första gången som en fri människa:

-För några dagar sedan satt jag ensam och isolerad i Sahara. I dag sitter jag här tillsammans med min familj. Jag är hemma. Jag vill tacka min familj, jag vill tacka min familj, jag vill tacka min familj och alla som skänkt mig en tanke. Jag vill tacka Sverige som land för vad de har gjort. Jag mår bra, jag mår bättre än bra och skägget det behåller jag tills syskonbarnen får ta hand om det. Tack.

ANNONS

TT har fått hälsningen som en ljudfil. I bakgrunden hörs skratt när han läser upp hälsningen.

På de nytagna bilderna är Johan Gustafssons skägg fortfarande långt, men något mindre yvigt än när han just släppts ur fångenskapen efter nästan sex år.

I samband med Margot Wallströms pressträff ett par timmar efter att Johan Gustafsson landat på svensk mark visade utrikesdepartementet upp en bild på hur han återförenats familjen.

-Vi är så tacksamma och glada. Hoppet hade vi ännu kvar men det var inte mycket, sade hans mamma Mari-Anne Gustafsson då till TT.

TT

ANNONS