Skådespelaren Mats Melin spelar praktikanten Jerry.
Skådespelaren Mats Melin spelar praktikanten Jerry.

Jerry-grupp kapad på Facebook

ANNONS
|

Nyss var det en grupp mot pedofiler som kapades och blev en grupp för pedofiler. Sen blev en stor grupp plötsligt emot kvinnlig rösträtt. Nu har det hänt igen. En Facebookgrupp för dem som gillade ICA-Jerry bytte namn till "Vi som stöder tvångsabort av foster med Downs syndrom". Facebook har nu stängt gruppen, efter att den anmälts av flera personer och GP ställde frågor om den.

- Jag såg att några av mina vänner var med där och reagerade. Jag förstod att de aldrig skulle gått med i en sådan grupp, säger Frida Schlyter i Stenkullen, en av dem som anmälde och fick Facebook att ta bort den kapade Jerry-gruppen.

ANNONS

De som är med i gruppen hoppar förstås av om de upptäcker namnbytet. Men om man inte upptäcker det ser det ut som om man anslutit sig till en sådan grupp. Inte så kul om kompisarna eller chefen ser det och tror att du har konstiga åsikter.

Den vanligaste orsaken till att Facebookgrupper kapas är att de som startade gruppen och stod som administratörer från början har tröttnat och lämnat den. Om gruppen saknar administratör kan vem som helst gå in och ta över. Det går också att starta en grupp i syfte att luras. Eller så kan användarnamn och lösenord ha lämnats ut eller stulits.

Facebook försöker gardera sig mot missbruk på olika sätt. I en stor grupp, med tusentals medlemmar, kan inte namnet ändras. Det går inte heller att skicka meddelanden till alla användare samtidigt.

För dig som använder Facebook kan det finnas anledning att titta igenom vilka grupper du är med i och vilka sidor du är fan av.

Du hittar dina grupper och sidor om du först klickar på PROFIL och sen på INFORMATION.

Facebook har fått nya regler för sekretess, där du kan ställa in vilka som ser information om dig. Titta under Inställningar i menyn. Där kan du även bestämma om du vill att det du skriver i Facebook ska gå att hitta via Google-sökningar.

ANNONS
ANNONS