Jan Guillou: Stäng skolan för gott

ANNONS
|

Under onsdagen fattade Skolinspektionen beslut om att tillfälligt stänga skolan. Detta efter att Lundsberg varit i blåsväder i flera år, nu senast handlade det om att elever misshandlades med strykjärn i samband med nollning.

Författaren Jan Guillou har tidigare kritiserat internatskolorna Lundsberg och Sigtuna och tycker att de ska läggas ner. Han har själv gått på internatskola och känner igen systemet med pennalism och kamratfostran.

- Det finns inget samhällsintresse av att ha kvar Lundsberg och Sigtuna. De är byggda på en engelsk modell som med hårdhet gick ut på att fostra överklassen. Då ingick att piskas och piska själv, säger Guillou.

ANNONS

Han tycker att Skolinspektionen borde ha beslutat att direkt lägga ner skolan och ser en tillfällig stängning som en "fegvariant."

Han är förvånad att det ändå dröjt så länge innan frågan om att stänga Lundsberg kommit upp på bordet.

- De som inte förstår något om de här internatskolorna tror att det räcker med tillsägelser, men det gör det inte. Kanske har överklassens påtryckningar också påverkat. Sedan har vi alla it-miljonärers barn som bara går där för att få rätt kontakter och öva sig på att bli överklass, säger Guillou.

Varför tror du Skolinspektionen agerar nu?

- De satt redan med en utredning om skolan och när det smällde till igen blev det droppen.

ANNONS