Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Liberalernas valaffisch med bild av partiledare Jan Björklund. Arkivbild.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Jan Björklund varnar för ett swexit

  Ett svenskt utträde ur EU skulle innebära 150 000 färre jobb och högre priser, enligt Liberalerna.

  På söndagen stod Jan Björklund på scen i Göteborg för att sommartala. Större delen av talet ägnades åt att varna för följderna av ett så kallat swexit.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Det europeiska samarbetet är det mest framgångsrika fredsprojektet i mänsklighetens historia. Europa behöver mer samarbete i framtiden, inte mindre, säger Jan Björklund från scenen.

  Liberalerna har släppt en rapport där man redogör för 29 möjliga konsekvenser av ett svenskt utträde ur EU, något som partiet anser skulle kunna bli verklighet om de två EU-negativa partierna Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet får tillräckligt många röster i höstens val.

  Enligt rapporten, som är baserad på motsvarande beräkningar för brexit, skulle 150 000 jobb försvinna och BNP minska med 300 miljarder kronor. Ett utträde skulle också innebära högre priser, en försämrad försvarsförmåga och ett svårare handelsläge.

  - Konsekvenserna för Sverige skulle med största sannolikhet bli större än de i Storbritannien, som är ett större och mer inflytelserikt land, säger Jan Björklund.

  I sitt tal framhåller Björklund även vikten av ett EU-samarbete för att komma till rätta med utsläppen av koldioxid.

  - Det finns ett förslag inom EU om att införa en europeisk koldioxidbeskattning gemensamt i hela Europa. Vi har redan en sådan skatt men andra länder har det inte. Liberalerna är det enda svenska partiet som säger ja till detta, säger han.