Bild: TT
Bild: TT

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S): "Vill inte lägga kollektiv skuld på män"

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) uttalande om att män måste stå upp mot hedersrelaterat våld har skapat stor debatt. Själv menar hon att det borde vara en självklarhet. – Kvinnor gör redan allt, män måste också ta ett ansvar. Annars går det här arbetet alldeles för långsamt, säger hon.

ANNONS
|

I GP:s granskning #Hedersflickorna som publicerades i våras kunde vi berätta om hur 527 barn omhändertagits eller vårdats på grund av hedersproblematik i Sverige under de senaste tio åren.

En liknande granskning i Aftonbladetvisade i våras också att antalet rättsfall relaterade till hedersvåld som nått domstol under förra året ökademed 50 procent.

I en intervju medtidningenmed anledning av det ökade våldet uttalade sig jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) nyligen om att problemet inte kommer att bli bättre om inte Sveriges män tar ett större ansvar.

Reaktionerna på uttalandet blev starka. Ien krönika som publicerades i GP under söndagen frågarsig krönikören Joakim Lamotte vad Regnér egentligen menaratt män som han kan göra. Lamotte ifrågasätter också vilket ansvar Åsa Regnér och andra politiker har för att våldet har ökat.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Alicia, 12, giftes bort och våldtogs

"Kvinnor gör redan allt"

När det gäller männens del i att bekämpa våldet säger Regnér att det handlar om enkla saker som hon menar redan är självklara för många kvinnor. Enligt jämställdhetsministern är en massiv majoritet av dem som arbetar mot både våld mot kvinnor och hedersproblematik kvinnor.

– Jag tycker det är väldigt viktigtatt inte lägga kollektiv skuld på någon eller några. Däremot konstaterar jag att kvinnor tar ett oerhört stort ansvar i de här frågorna i dag och jag ser att män också måste ta ett ansvar, säger Regnér.

Hon uppger att hon inte har någon statistik på hur fördelningen ser ut när det gäller kvinnors kontra mäns arbete i frågorna, men nöjer sig med att konstatera att så är fallet.

– Alla som har varit på en konferens mot våld mot kvinnor vet att det är så här. Jag har arbetat med de här frågorna hela mitt yrkesliv och träffar dagligenmänniskor som arbetar med det här och ser då en oerhört stor övervikt av kvinnor. Kvinnor gör redan allt, säger Regnér.

LÄS OCKSÅ: Lamotte: "Vilket ansvar har jag för det ökande hedersvåldet?"

Uppmanar manliga chefer

Jämställdhetsministerns uppfattning är att våldet skulle kunna bekämpas betydligt effektivare om fler män engagerade sig i till exempelfrivilligorganisationer eller helt enkelt tog ett större ansvar i sitt yrkes- och vardagsliv.

ANNONS

– Män har betydligt oftare chefsroller i Sverige. Man kan till exempel använda sin vardagsposition till att påtala frågor om våld mot kvinnor. Det här är inga krångliga saker utan det handlar helt enkelt om att ta upp frågornapå dagordningen. Är det så att man arbetar på en arbetsplats där man faktiskt möter personer som är offer för våldet eller på andra sätt har med frågan att göra har man också ett stort yrkesmässigt ansvar. Det går också att använda sitt vardagsinflytande i till exempel en förening för att lyfta frågorna, säger Åsa Regnér.

Fadime var väckarklocka - trots det ökar våldet

När det gäller sitteget och andra politikers ansvar för det ökade våldet säger hon att det är "oerhört stort". Hon menar ändå att kunskapen om till exempel hedersrelaterat våld förbättrats inom flerasamhällsfunktioner efter mordet på FadimeSahinda 2002 som hon beskriver somen "riktig väckarklocka".

Trots det har problemet med det hedersrelaterade våldet ökat.

– Vi har bett om en kartläggning kring hur det ser ut på nationell nivå. Det har inte gjorts sedan tio år tillbaka och det har hänt mycket i Sverige sedan dess, både när det gäller invandring och på andra sätt. Men jag sitter inte och väntar på den utan jag konstaterar att det finns framför allt flickor och kvinnor, HBT-personer och vissa män som blir utsatta för hedersrelaterat förtryck - det måste bara bort och utan männens hjälp går det för långsamt.

ANNONS

"Regeringen tar stort ansvar"

Förutom hjälp från Sveriges män betonar Regnér att regeringen har en strategi för att bekämpa våldet.

– I budgeten som nyligen presenterades har vi en helt ny post på 100 miljoner kronor för att bekämpa våldet i Sverige. Vi har lagt en strategi mot våld mot kvinnor som omfattar nästan en miljard kronor på fyra år. Vi ser också över lagstiftningen för att skärpa den ytterligare mot barnäktenskap.

– Vi vill också veta hur man kan ha heder som ett motiv till straffskärpning och vi har permanentatLänsstyrelsens i Östergötlands uppdrag att förebygga hedersrelaterat våld. Regeringen har och tar utan tvekan ett stort ansvar, säger Åsa Regnér.

ANNONS