Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Ännu återstår många och långa förhandlingar innan en ny regering kan bildas. Både Stefan Löfven och Ulf Kristersson kan vara framtida statsministrar. Bild: TT

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Jämnt val kan påverkas av sista rösterna

  Mycket är oklart efter söndagens riksdagsval. Nu råder full aktivitet bland partierna för att bringa ordning i oredan. – Jag tror att vi kommer att ha en oklar situation under ganska lång tid framöver, säger Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman.

  Inget block får egen majoritet efter valet. Enligt det preliminära valresultatet får de rödgröna 144 mandat och Alliansen 142. Både Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) är därmed beroende av stöd över blockgränsen eller av SD (63 mandat) för att kunna regera.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Efter söndagen skiljer det bara omkring 28 000 röster mellan blocken – och fortfarande återstår omkring 200 000 röster att räkna. Något som skulle kunna förändra mandatfördelningen. Det handlar om utlandsröster och de sista förtidsrösterna som beräknas vara färdigräknade på onsdag.

  David Ahlin, opinionschef på Ipsos, säger till DN att han inte tycker att Miljöpartiet – som bara nådde 4,3 procent – ska andas ut riktigt än:

  – De ligger ju 25.000-30.000 röster ovanför riksdagsspärren men det är oklart hur onsdagsrösterna skulle kunna påverka dem.

  LÄS MER: Ny mandatställning efter miss i regionen: 144–142

  Löfven sitter kvar

  Stefan Löfven meddelade på valnatten att han sitter kvar som statsminister – i alla fall tills dess att riksdagen öppnar igen den 25 september.

  I samband med det kommer en statsministeromröstning att äga rum. Alliansen har meddelat att de då kommer att rösta emot Stefan Löfven som statsminister och har uppmanat honom att avgå redan nu. Stefan Löfven hoppas emellertid leda samtal för att kunna bilda en regering som då har tillräckligt stöd i riksdagen.

  Finansminister Magdalena Andersson (S) säger till Sveriges Radio att Socialdemokraterna har varit tydliga med att de vill få till ett blocköverskridande regeringssamarbete.

  – En sak är tydlig: Vi socialdemokrater agerar alltid på ett sådant sätt att vi tar ansvar för Sverige och det kommer vi att göra även i den här situationen.

  LÄS MER: Så gick valet där du bor

  Under en pressträff under måndagen sa Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, att förhandlingarna kan ta tid.

  – Jag förstår att ni är ivriga på att få alla svar i dag men jag tror att vi kommer att ha en oklar situation under ganska lång tid framöver. Både om valresultatet och om hur en framtida regeringsbildning kommer se ut.

  Sverigedemokraterna skickade under måndagen en formell inbjudan till samtal till både M och KD. Emellertid fick de nobben av båda partierna.

  – Men vi står fast vid ambitionen att ta ansvar, vilket innebär att vi är öppna för informella samtal med de övriga partierna. Ulf Kristersson säger att han vill bilda regering, och då är det rimligt att han berättar hur det ska gå till, hur den ska se ut och vilken politik den avser driva under kommande fyra år, sade han till Aftonbladet.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.