Risk för ishalka på vägarna i Norrland. Arkivbild.
Risk för ishalka på vägarna i Norrland. Arkivbild.

Ishalka i norr – men inga svåra olyckor

Regn och kyla gjorde väglaget svårthanterligt på söndagen i norra Sverige. Flera bilar sladdade av vägen, men inga svåra olyckor rapporterades.

ANNONS
|

SMHI utfärdade en så kallad klass 1-varning för plötslig ishalka i Jämtland och Västernorrland för morgonen och förmiddagen.

Två bilar for av vägen på E4 vid en rastplats mellan Sundsvall och Härnösand under morgonen. Den ena föraren fördes till sjukhus. Och vid Olofsfors i Ångermanland inträffade en annan olycka, då en bil for av vägen och ut på en åker.

Under eftermiddagen och kvällen, när nederbördsområdet rörde sig norrut, ökade risken för hala vägar även i Västerbottens och Norrbottens kustland.

Men ansvariga polisbefäl i nordligaste länen kunde på kvällen konstatera att trafiken flöt utan allvarliga incidenter eller ovanligt många avåkningar, kanske beroende på att de flesta bilisterna redan hunnit byta till vinterdäck.

ANNONS

Snöfallet i Västerbottens och Norrbottens inland, där också en klass 1-varning utfärdats, väntas hålla i sig på måndagen.

- Det kan komma upp till tio centimeter snö i Norrbotten och fem centimeter i Västerbotten, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

TT

ANNONS