IS-medlem åtalas för terrorbrott i Malmö

ANNONS
|

Mannen har suttit häktad på sannolika skäl misstänkt för mordbrand sedan i december förra året.

Vid den första häktningsförhandlingen yrkade åklagaren på att mannen skulle häktas misstänkt för terroristbrott, men tingsrätten häktade istället mannen misstänkt för mordbrand.

Chefsåklagaren Agnetha Hilding Qvarnström, vid Riksenheten för säkerhetsmål, har nu lämnat in en stämningsansökanmot mannen till Malmö tingsrättgällande terroristbrott alternativt mordbrand.

Enligt åklagaren tände mannen eld på en muslimsk bönelokal i Malmö den 11oktober 2016 genom att kasta inmolotovcocktails i lokalen.

Enligt Agnetha Hilding Qvarnström är den misstänkte mannen medlem i den sunnimuslimskaterrororganisation Islamska staten.

Misstänkta motivet: Injaga fruktan

Enligt åklagaren har den misstänkte IS-medlemmens handling inneburit fara för människors liv samt att branden han misstänks ha anlagt leddetill omfattande förstörelse av bönelokalen. Skadorna för att reparera lokalen har uppskattats kosta omkring en miljon kronor.

ANNONS

Agnetha Hilding Qvarnström skriver ocksåi stämningsansökan att dådet har kunnat skada staten Sverige allvarligt och att avsikten med attacken har varit att i den Islamska statens namn injaga fruktan hos befolkningsgruppenmuslimska shiiter.

Under kvällen som bönelokalen sattes i brand pågick en shiitisk fest i lokalen, men inga personer ska ha kommit till allvarlig skada i branden.

Ska ha utryckt motvilja motshiiter

I bevisningen mot den misstänkte IS-terroristen kommer åklagaren bland annat redovisa information från en övervakningsfilm som enligt åtalet visatatt det är en ensam gärningsman som genomfört dådet.

– De har funnits en övervakningsfilm, men den har vi inte tillgång till. Personer har sett filmen, men jag som åklagare och mina poliser har inte filmen och har inte sett den, säger chefsåklagaren Agnetha Hilding Qvarnström till TT.

Åklagaren redovisar i stämningsansökanäven telefontrafik som uppges binda mannen tillbrottsplatsen och samtalsloggar mellan den misstänkteoch en annan person som uppges varaIS-sympatörer. Med hjälp av konversationerna anser åklagaren kunna bevisa att mannen handlat i den Islamska statens namn och att han har utryckt en motvilja motshiiter.

Det finns dock inga fingeravtryck eller DNA-spår från mannen som har säkrats av polisen vid brottsplatsen eller på beslag som gjorts vid den. Något somåklagaren förklarar med att mannen kan ha haft platshandskar på sig då polisen hittat sådana efter beslag i en väska som tillhör mannen.

ANNONS

Med hjälp av mannens busskort kommer också åklagaren att vid den kommande rättegången försöka visa hur mannen tagit sig till bönelokalen vid brottstillfället.

Uppges haft IS-propaganda

Av åtalet framkommer det också att åklagaren kommer att kalla en analytiker från Säpo till den kommande rättegången för att styrkauppfattningen om att attentatet är en del av den Islamska statens kamp.

I den misstänkte terroristens dator har polisen också hittat propagandafilmer som hyllar IS-krigare och visar hur de strider och mördar personer som ansesvara "otrogna".

Enligt åklagaren finns det flera omständigheter som enligt henne bevisar att mannen är en medlem av IS.

– Det finns filmer från hans beslagtagna dator, som är nedladdade och sparade. Som jag anser är starkt IS-kopplade. Han har i sin dator en bild på en IS-flagga, som jag menar har använts som skrivbordsunderlägg i sin dator. Han har kontakt med personer, som i sin tur ber honom leverera information om den här branden till IS nyhetsorganisationer, sägerAgnetha Hilding Qvarnström till TT.

Qvarnström uppger också för TT att mannen själv ska ha utryckt att han "vill dömartyrdöden" i konversationer på bland annat Facebook.

Åklagaren: Har haft kunskaper om bombtillverkning

Polisen har ävenhittat en beskrivning hos mannen kring av hur man tillverkar en detonator, vilket åklagaren anser visar att han har kunskaper om bombtillverkning.

ANNONS

Tidigare i vintras rapporterade flera svenska medier att den Islamska staten tog på sig dådet i en artikel i IS-tidskrift al-Naba.

Agnetha Hilding Qvarnström vill i nuläget inte gå in på hur polisen kom den misstänkte terroristen på spåren eller om de har haft honom under telefonavlyssning. Mannen anhölls omkringtvå månader efter själva branden och häktades därefter.

Den misstänkte mannen nekar själv till både brottet han misstänks för och att han skulle vara meldem av den islamska staten.

ANNONS