Iranska regimmedier på Ship to Gaza-fartyg

Två journalister finns ombord på det svenska Ship to Gaza-fartyg som har stoppats av den israeliska militären. De arbetar för tv-kanaler som kontrolleras av regimen i Israels ärkefiende Iran.

ANNONS
|

Journalisterna arbetar för tv-kanaler som ägs av Irans statsstyrda och enda lagliga etermediebolag IRIB, vars högsta chef utses av landets högste ledare ayatollah Ali Khamenei. Kanalerna är del av den hårdföra regimens internationella mediesatsning med sändningar på olika språk.

Ship to Gaza Swedens talesperson Dror Feiler säger till TT att man erbjuder alla olika medier plats på båten, men att många journalister "är rädda". Det är inget ställningstagande från organisationens sida att låta reportrar från regimkontrollerade medier följa med, menar Feiler.

"Tar inte ställning"

- Vi ser dem inte som några speciella journalister annat än som journalister som vill bevaka försöken att utmana den israeliska folkrättsvidriga blockaden av Gaza. Det har ingenting att göra med Iran, det är inte som att vi tar ställning för Irans regim, säger han.

ANNONS

På det svenska aktivistfartyget som seglade i riktning mot Gazaremsan finns totalt tolv personer – tre besättningsmedlemmar, sju aktivister och de två journalisterna. Sju av dem som är ombord är svenskar.

Innan fartyget stoppades av den israeliska militären hade den ena av de två journalisterna gjort flera tv-sändningar. I en berättar han att besättningen förväntade sig att båten skulle stoppas "inom 4–5 dagar", samt hur alla ombord har tränats i icke-våld.

- Om det blir något våld ombord så kommer det inte vara från någon av de här aktivisterna, säger han i en sändning.

Propagandakritik

Den iranska statskontrollerade kanal som mannen arbetar för heter Press TV UK och är en engelskspråkig kanal som vid återkommande tillfällen har anklagats för antisemitism, konspirationsteoretiserande och iransk propaganda.

Den andre journalisten jobbar för IRIB:s spanskspråkiga kanal Hispan TV, enligt spanska medier.

Iran och Israel har en långvarig konflikt på många nivåer och den islamiska regimen har aldrig erkänt den israeliska statsbildningen. Iran har bland annat varit med och byggt upp Hizbollah och i närtid har landet blandat sig i Syrienkriget på Bashar al-Assads sida. Samtidigt uppges Israel ha bombat Irankopplade mål i Syrien.

ANNONS

"Ingen annan vill"

- Vi tar avstånd från alla totalitära regimer och vi tar avstånd från all censur och så vidare, men ingen annan vill följa med. Vill man att ens budskap, bilder och händelsen ska skildras på något sätt så måste man tyvärr ta de journalisterna man kan ta, säger Dror Feiler.

TT: Litar du på att de här journalisterna kan skildra detta på ett objektivt sätt?

- Med tanke på ämnet, att det är en israelisk aggression mot obeväpnade, fredsbejakande aktivister som utmanar en israelisk folkrättsvidrig blockad, då kan jag tänka mig att de är beredda att skildra det som det är, ja, säger Dror Feiler.

- Jag är inte säker på att de kommer att kunna göra det eftersom israelerna konfiskerar all elektronisk utrustning, alla kameror, alla telefoner. Då kan man fråga sig varför Israel gör det? Jo, för att Israel inte vill att man ska se vad som händer på båtarna.

ANNONS

Rättad: I en tidigare version av den här texten kunde det uppfattas som otydligt vilka roller personerna ombord hade.

TT

ANNONS