Internetköp går igenom trots spärr

Trots att Jörgen Löfströms kontokort var spärrat för internetköp kunde någon använda det för att betala på hemsidor.

ANNONS
|

För att minska risken för att bli bedragen kan man spärra sitt bankkort för internetköp. Det innebär att man frånsäger sig möjligheten att använda kortet till att köpa varor och tjänster på hemsidor. Men trots att bankkunden Jörgen Löfströms kort var spärrat användes det – mot hans vilja – som betalningsmedel på svenska och utländska hemsidor.

– Jag kände inte ens till sajterna. Det var sidor som sålde spel och filmer och beloppen var mellan 200 och 1 000 kronor, säger han.

Banken gjorde honom uppmärksam på att hans kort använts för internetköp, så han spärrade kortet och polisanmälde händelsen.

ANNONS

Annie Sebelius på Skandias bank säger att Jörgen Löfströms kort kunnat användas till internetköp på grund av en lucka i deras system.

– En liten andel av våra kunders internetköp registreras som fysiska köp. Det innebär att de kan gå igenom trots att kortet är spärrat för internethandel, säger hon.

Hon förklarar att det ibland blir luckor i deras tekniska system, men att just detta problem precis åtgärdats.

Händelsen gjorde honom nyfiken på hur väl bankernas säkerhetssystem fungerade. Han testade att göra internetköp med två kort från andra banker, vilka också var spärrade för internethandel. Båda betalningarna gick igenom och det förvånade honom inte. När han kontaktade bankerna svarade den ena att beloppet var för lågt för att spärras och den andra att köpet gått igenom eftersom han brukade göra köp på hemsidan.

Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige, har inte hört talas om något liknande tidigare.

– Det är oroväckande att vi vet så lite om säkerheten på internetbanker. Eftersom det inte finns någon transparens vet man inte något om deras säkerhetsproblem och hur de arbetar för att lösa dem, säger hon.

Enligt henne är det relativt tryggt att handla med sitt kontokort på internet. Däremot ska man vara uppmärksam, för i takt med att handeln flyttar till internet gör brottsligheten detsamma.

ANNONS

Jörgen Löfström har polisanmält händelsen och fått ersättning från sin bank.

– Jag har fått tillbaka pengarna men inte förtroendet för bankerna, säger han.

Fakta: Internetsäkerhet

Om man handlar med sitt bankkort på internet tipsar Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige, om följande:

  1. Ha ett särskilt bankkort som du bara använder till internetköp. Ha bara en begränsad summa på kontot som det kortet är kopplat till.
  2. Ha koll på dina transaktioner så att okända köp inte kommer som en överraskning långt senare.
  3. Handla bara på hemsidor med krypterad förbindelse, det vill säga vars adress inleds med "https".
ANNONS