Interner larmar — kvittokaos på anstalten

Interner slog larm om misstänkt momsfiffel och ekonomiska redovisningsfel – inne på Tidaholmsfängelset. Enligt anstaltschefen är det som inträffat olämpligt, men inte olagligt.

ANNONS
|

Tidaholm är tillsammans med bland annat Kumla och Hall de högst säkerhetsklassade fängelserna i Sverige.

Här finns 146 platser, merparten av dem som förvaras på anläggningen är dömda för grov brottslighet.

Samtliga intagna är, om de vill unna sig något extra, hänvisade till anstaltens kiosk.

Det är alltså runt denna verksamhet, som årligen omsätter cirka tre miljoner, som oklarheter uppstått.

Olika kvitton

I samband med inköp av bland annat lösgodis, jordnötter och bacon har en intern, som GP haft kontakt med, nyligen fått kvitton med tre olika organisationsnummer:

  1. Det första är kopplat till bolaget A, som idag har rättigheterna till försäljning inne på Tidaholm. Företaget har inte lämnat in någon revisionsberättelse sedan 2014. Bolaget har, enligt skatteverkets register, inga anställda. Det redovisar heller inga lönekostnader.
  2. Det andra går till bolaget B, som tidigare haft koncessionen och för vilket likvidationsplikt ansågs föreligga i mars 2013.Att det i sammanhanget inaktuella bolagsnamnet plötsligt – den 9 september i år – hamnat på kvitton beror på ett inmatningsfel i kassasystemet, signerat kriminalvården.
  3. Det tredje tillhör bolaget C, som bedriver livsmedelshandel på annan plats i Västra Götaland och som enligt en revisorskommentar från augusti 2017 "inte skött betalning av skatter och avgifter på ett korrekt sätt".

Samma grupp av firmatecknare står bakom alla de tre bolagen.

Vad de intagna vill ha sagt är i korthet följande:

ANNONS

– Vi har svårt att förstå att kriminalvården inte har bättre koll på vem eller vilka man jobbar ihop med, trots påstådd hög säkerhet. Anstaltsledningen har vetat om det här misstänkta fusket och ändå inte gjort något för att rätta till saken. Det är anmärkningsvärt. Man har medvetet blundat, hävdar en av internerna i kontakt med GP.

Förlängt avtal

Mikael Wallin, som under många år haft olika chefsjobb inom polismyndigheten, tillträdde som anstaltschef på Tidaholm under våren 2016. Han förlängde i slutet av september i år avtalet med bolag A. Dock inte som brukligt med ett halvår, utan endast med två månader.

– Vi har gjort en genomlysning av kioskverksamheten hos oss utifrån de uppgifter vi fått in. Vi har haft ett möte med vår avtalspart och anser att vi fått en tydlig redogörelse och bra svar på våra frågor. Det är vår bedömning att det inte finns någonting som tyder på att det skulle förekomma några oegentligheter, säger Mikael Wallin.

Han tillägger:

– Vi har naturligtvis inte gjort någon revision av avtalspartens bolag. Det är inte vår myndighet som utför sådana.

Är det inte konstigt att interner, som handlar i en och samma kiosk, får kvitton från tre olika bolag och dessutom namnet på ett fjärde företag handskrivet? Och detta inom loppet av ett par månader?

ANNONS

– Nej, det är inte konstigt utifrån det som framkommit när vi undersökt hur det har skett. Jag tycker däremot att det är både olämpligt och olyckligt att våra klienter fått kvitton från bolag som vi inte har avtal med. I fortsättningen kommer klienterna inte att få några andra kvitton än de som slås ut från vårt kassasystem, svarar Wallin.

Den förhållandeviskorta förlängningen av kontraktet med bolag A, förklarar Mikael Wallin med att en ny upphandlingslag träder i kraft under våren och att "vi ska få frågan utredd från inköpsenheten".

"Legat lite risigt till"

Företagaren bakom bolagsgruppen medger att ett av bolagen "legat lite risigt till ekonomiskt", men att det nu är på väg att klaras upp.

– Vi har en fusion på gång, sedan av delägarna försvunnit. Målet är att alltihop ska bli ett enda bolag. Där pågår förhandlingar med banken.

Mannen framhärdarockså att all försäljning, oavsett vad som stått på kvitton, korrekt redovisats i bolaget A:s bokföring och att inga pengar undandragits moms eller andra skatter.

– Det här strulet med kvitton, det beror faktiskt delvis även på uppdragsgivaren kriminalvården, summerar företagaren.

ANNONS