Arkivbilder. Foto: Johan Nilsson / Claudio Bresciani / Bertil Ericson
Arkivbilder. Foto: Johan Nilsson / Claudio Bresciani / Bertil Ericson

Intensiv sommarhetta - dansk och rysk värmebölja når Sverige

Nu är det dags för långa dagar på stranden med glasspauser för att kyla ner. En värmevåg från väster och en från öster möts över Sverige och gör att hela landet får ta del av sommarvärmen.

ANNONS
|

Danmark har precis som Sverige haft det snålt med ”riktiga” sommardagar. Men nu har sommarhettan återvänt till Danmark med över 25 grader under onsdagen, och på några ställen över 27. Sist det var så varmt var hela 25 dagar sedan, det skriver danska TV 2.

Västeuropa kokar

Värmen är en del av värmebölja som ligger över Västeuropa där flera städer har haftöver 40 grader varmt. I London var det kaosartatunder tisdagen och många fick uppsöka sjukvårdnär temperaturen slog rekord och det blev årets hittills varmaste dag. Evening Standard har skrivit om hur tunnelbanetrafiken tvingades sänka farten och skapade stora förseningar för svettiga resenärer som trängdes i värmen.

ANNONS

Nu är värmen på väg in över Sverige

Både i Stockholm och Göteborg är det redan 25 grader varmt på onsdagseftermiddagen. Men från och med torsdag kan det bli ännu varmare när den danska värmen drar in över Sverige och möter värme som kommer från Ryssland.

– Det ligger en kil med varmluft som kommer från västra medelhavet och sträcker sig över brittiska öarna, och ett område med varmluft över västra Ryssland. De rör sig mot varandra och kommer att förenas över Skandinavien, säger Ingrid Nenkert, meteorolog på Foreca.

Hela Sverige får därför ta del av värmen och det förväntas bli runt 25 grader i landets alla delar.

– Det kommer att bli 25 grader även uppe i Norrbotten. Fram mot lördagen kan temperaturen nå 25, 26 eller 27 grader.

Det ser ut att bli blå himmel och sol på de flesta håll, även om en del moln kan synas till. Molnen håller sig över land och allra bäst solchanser är det ut mot kusten.

Så i helgen är det dags attpassa på att planera in stranddagar eller soliga utflykter.Värmen förväntas ligga kvar hela helgen och början av nästa vecka fram till onsdagen eller torsdagen då den varma luften trycks bort och det blir svalare igen med 18-20 grader.

ANNONS

Chicago förbereder sig för värmekaos

Samtidigt i USA förbereder sig Chicago för den värsta värmeböljan sedan 2013, skriver Chicago Tribune. Eskalerande temperaturer och tryckande hetta har fått kylningsstationer att öppna på gatorna, issängar har förberetts åt djuren på zoo och populära utomhusevent har fått ställas in.

Temperaturerna på torsdagen förväntas nå över 30 grader men på grund av luftfuktigheten lär det kännas som över 40 grader. Känsliga invånare uppmanas att hålla sig inne för att undvika dödsfall, som 1995 då en värmebölja tog livet av över 700 personer.

ANNONS