Insnöad i bil i två månader

ANNONS
|

Mannen, som är 40-50-årsåldern, hittades på fredagen vid liv på en skogsväg mellan Umeå och Sävar, två kilometer från E4. Enligt polisen i Västerbotten har han suttit insnöad i sin bil i minst två månader.

–Det var en privatperson som var ute och körde snöskoter som upptäckte en bil som stod översnöad där skogsbilvägen slutar. Han blev väl fundersam och tittade in genom fönstret. Då upptäckte han att det rörde sig därinne, berättar Ebbe Nyberg för TT.

Enligt Västerbottens-Kuriren har mannen sannolikt överlevt tack vare tillgång till snö som han ätit. Enligt tidningen kommer han från södra Sverige.

ANNONS

- Helt osannolikt att han lever, dels med tanke på att han inte haft någon mat, men också med tanke på att det ju varit rejält kallt under en period efter jul, säger en person som ingick i räddningsstyrkan till tidningen.

Helt utmärglad

Polis på skoter, räddningstjänst med bandvagn och ambulans larmades och den översnöade bilen skottades fram.

–De kunde konstatera att det är en man som ligger i bilen, helt utmärglad men vid liv.

Mannen i den översnöade bilen kommer enligt polisen från Örebrotrakten. För polisens del är ärendet nu avslutat eftersom man inte misstänker något brottsligt i samband med dramat.

Levt på snö och vatten

Mannen satt i bilens baksäte och var rejält påbyltad. Han sa några ord till sina räddare men han var så svag att han fick lyftas ut ur fordonet ut till väntande bår

Mannen, hemmahörande i södra Sverige, uppgav att han suttit instängd i bilen sedan december och inte haft något att äta sedan den 19 december.

–Han har levt på lite snö och vatten men aldrig varit ute ur bilen, säger Ebbe Nyberg.

Mannen var inte anmäld som försvunnen men polisen är övertygad om att hans uppgifter stämmer. Bilen stod på en väg som inte plogats i vinter.

ANNONS

–Han har ju varit tvungen att vara där före snön kom, och det kom en halvmeter i början av december någon gång. Och det var bara skinn och ben i stort sett, han var helt utmärglad, säger Ebbe Nyberg.

En sovsäck och den isolerande snön kan ha räddat mannen från att frysa ihjäl. Han vårdas nu avmagrad och svårt medtagen på intensivvårdsavdelningen vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Mår efter omständigheterna bra

Enligt en bulletin från sjukhuset på lördagsförmiddagen mår mannen efter omständigheterna bra och vårdas nu på en vanlig vårdavdelning.

Ett liknande räddningsuppdrag har Ebbe Nyberg aldrig varit med om tidigare.

–Alla tycker att det är lite märkligt att sådant här kan hända.

Skogsvägen utanför Umeå har inte plogats i vinter. Enligt vk.se fanns det inga fotspår på platsen vare sig till eller från bilen. Enligt tidningen tyder det på att han suttit i sin bil i minst två månader.

"Lutar åt skrönehållet"

Johan von Schreeb, specialist i katastrofmedicin, tycker att historien är så osannolik att han ställer sig skeptisk till om den är sann.

–Om man tittar på de som hungerstrejkar så brukar de klara sig en månad. I rimlighetens namn är det nog där gränsen går, tror jag, säger von Schreeb till TT.

ANNONS

–Kroppen börjar ju äta upp sig själv och bryta ner muskler och annat om man inte får runt 2000 kilokalorier om dagen.

Dessutom har det varit 20–30 grader kallt och kroppen gör av med mer energi när man börjar skaka för att skapa värmeenergi.

–Det låter åt skrönehållet, men man vet ju aldrig

Hur och varför mannen hamnat på den lilla skogsvägen är oklart.

"Kan vara utan mat 4-5 veckor"

–Det låter helt otroligt, men möjligt är det ju, säger Ann Lindstrand, läkare som arbetat för Läkare utan gränser i Afrika och Latinamerika, om att mannen överlevt.

Vatten klarar man sig inte utan i mer än högst en vecka medan man kan vara utan mat i 4–5 veckor.

–Man har ju reserver. Först bryts fettet ner och sedan musklerna. Kroppen ställer ju om sig till en låg ämnesomsättning som också gör att man går ner i temperatur och på så sätt sparar ännu mer energi. Och om man inte rör sig sparas all energi till de vitala delarna, hjärnan och hjärtat. Allting annat går ner på sparlåga: Pulsen, blodtrycket och temperaturen. Sammantaget låter det nästan obegripligt, han måste vara en riktig överlevartyp, säger Ann Lindstrand.

ANNONS

När det gäller vård av en patient som utsatts för så allvarlig och långvarig svält är det viktigt att inte gå för fort fram.

–Man får inte braka på med allting på en gång, till exempel måste man värmas upp långsamt.

Även tillförseln av näring måste ske försiktigt. Risken är att njurar och lever har tagit skada.

–Man måste ge energi och långsamt fylla på igen. Sedan måste han ju olika bristsjukdomar faktiskt efter att ha varit utan vitaminer, mineraler och fettsyror. Det handlar om intensivvård, säger Ann Lindstrand.

Mannen, som fortfarande är inlagd på en vårdavdelning på Norrlands universitetssjukhus i Umeå, mår bra. Några ytterligare uppgifter vill sjukhuset inte lämna ut på söndagen.

ANNONS