Inkontinent 20 år efter förlossning

ANNONS
|

Nästan varannan kvinna som fött barn lider av inkontinens ännu 20 år efter förlossningen. Övervikt ökar ytterligare risken för att drabbas av urinläckage.

-Det finns kvinnor som begär kejsarsnitt av rädsla för att få urinläckage vid en normal förlossning, säger Maria Gyhagen, gynekolog och forskare på avdelningen för obstretik och gynekologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Tillsammans med några kolleger har Gyhagen genomfört en omfattande studie på kvinnor - 20 år efter förlossning för att undersöka vilka grupper som drabbas av inkontinens. Tidigare studier har visat att vaginalföderskor löper ökad risk för urinläckage kort efter förlossningen, men den här visar alltså att effekten finns kvar 20 år senare.

40 procent av kvinnorna i studien som fött barn vaginalt led av urininkontinens två decennier efter förlossningen. För de kvinnor som fött med kejsarsnitt var andelen drabbade 29 procent.

ANNONS
-Det visade sig också att de kvinnor som fött vaginalt tre gånger så ofta haft sitt urinläckage i tio år till skillnad från de kvinnor som fött med kejsarsnitt, säger Maria Gyhagen.

Slutsatsen är att den vaginala förlossningen påverkar bäckenbotten, vilket kan orsaka urinläckage.

En annan viktigt faktor är vikt. Att föda vaginalt och att vara kraftigt överviktig innebär lika stor risk för att drabbas av urinläckage, enligt studien.

Trots resultatet framhåller Maria Gyhagen att en normal förlossning, alltså en vaginal, fortfarande är att rekommendera.

-Det tycker jag. Men det är viktigt att känna till riskerna. Vår studie har gett ett mått på hur stor risken är. Jag tror att det kanske kan göra att man kan ge en bättre rådgivning om man diskuterar förlossningssätt med en kvinna som är rädd att få förlossningsskador, säger hon.

Gyhagen betonar att också kejsarsnitt kan leda till komplikationer.

-Det är ett kirurgiskt ingrepp, vilket aldrig är riskfritt.

Studien publiceras på onsdagen i tidskriften British Journal of Obstetrics and Gynaecology.

ANNONS