Ingen vinnare - än

ANNONS
|

När Socialdemokraterna i dag inleder sin extrakongress väljs Håkan Juholt med största sannolikhet till partiets ordförande. Han har lyckats med konststycket att dyka upp som en joker, okänd för stora delar av svenska folket, och nå hela vägen fram till partiledareposten. Men är han en valvinnare?

Enligt GP/Sifos färska opinionsundersökning ser det inte så ut. På frågan om Socialdemokraterna med Juholt som partiledare kan vinna nästa val svarar en övervägande majoritet nej eller vet ej, sammantaget 71 procent .(Klicka på grafiken här intill)

Endast 29 procent svarar ja på frågan.

– Mer än var femte väljare är tveksam och nästan hälften säger nej, säger Jon Andersson, projektledare på Sifo.

ANNONS

Han pekar på att det inte är självklart ens för de egna väljarna att Juholt ska kunna ta partiet till en valseger 2014, något som kan vara en allvarlig signal för S.

– Till och med bland de socialdemokratiska väljarna finns en osäkerhet. Bara 52 procent tror att de kan vinna nästa val. Så många som var femte är tveksam, säger Jon Andersson.

Bland de rödgröna väljarna överlag tror knappt hälften på valvinst.

Henric Oscarsson är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och primärforskare för de svenska valundersökningarna. Han menar att svaren i mångt och mycket speglar ett önsketänkande från väljarnas sida. Man svarar efter var man har sina egna sympatier.

– Av dem som röstar på de borgerliga partierna uppger 14 procent att de tror att S kan vinna nästa val, medan det är 49 procent bland de rödgröna.

Den osäkerhet som undersökningen speglar beror på att Håkan Juholt ännu så längre är relativt okänd bland folk, enligt Oscarsson.

– Jag uppskattar att mellan hälften och en tredjedel av väljarna inte riktigt vet vem han är. Då är det svårt att bedöma vilka möjligheter han och S har. Man vet heller inte riktigt vilken politik han står för, så det blir lite av att köpa grisen i säcken.

ANNONS

Möjligen blir det en annan bild efter kongressen - när Håkan Juholt har hållit sitt tal och tydligare stakat ut vad han vill politiskt. Framför allt borde han då vara mer välkänd.

Jon Andersson från Sifo framhåller att det är bara runt två veckor sedan valberedningens förslag till ny partiledare blev officiell. Och under denna tid har medierna präglats av tsunamin i Japan och kriget i Libyen.

– Juholt har ännu inte exponerats så mycket i medierna.

Äldre, och då framför allt män över 50 år, är de som är mest negativa till Juholt som draglok för Socialdemokraterna. Det finns en viss kritik mot att valberedningen gått för hårt fram - kanske har kvasten inom partiet sopat lite för hårt för att det ska gillas av denna grupp.

Regionalt ser svaren i undersökningen ganska lika ut, Men Göteborgsområdet skiljer ut sig. Här tror nära 40 procent att S och Juholt kan vinna nästa val.

Fredag 25 mars:

Öppnas kl 13.00

Mona Sahlin talar.

Allmänpolitisk diskussion.

Val av partiordförande Håkan Juholt kl 16.45.

Allmänpolitisk diskussion.

Lördag 26 mars:

Tal av Håkan Juholt kl 10.00.

Allmänpolitisk diskussion.

Val av partisekreterare Carin Jämtin, fyllnadsval till VU, partistyrelse och av ordförande i programkommissionen.

Allmänpolitisk diskussion.

Avtackning av Mona Sahlin.

Kongressfest.

Söndag 27 mars:

Allmänpolitisk diskussion.

Tal av partisekreterare Carin Jämtin.

Allmänpolitisk diskussion.

Kongressen avslutas kl 15.00.

Källa: Socialdemokraterna (TT)

Extrakongressen sänds i direkt i Kunskapskanalen SVT och på deras webb

48 år.

Bor i bostadsrätt i området Mysingsö i Oskarshamn.

Familj: Två söner 19 och 16 år, särbo Åsa Lindgren.

Utbildning: Tvåårig social linje.

Karriär: Lokalredaktör tidningen Östran, riksdagsledamot sedan 1994. Har varit sakkunnig på försvarsdepartementet, ledamot och ordförande Försvarsberedningen, ledamot och ordförande Försvarsutskottet, biträdande partisekreterare och tillförordnad partisekreterare, men petades av Mona Sahlin till förmån för Ibrahim Baylan.

Politik: Placerar sig själv "något till vänster" på den politiska skalan.

Förebild: Olof Palme

Musik som inspiration; Elvis Presley, Johnny Cash, Bob Dylan, Leonard Cohen, Ulf Lundell, Frank Sinatra och Bruce Springsteen

(Källa: TT, Facebook)

ANNONS