Ingen hjälp till överviktiga barn

ANNONS
|

Malin Agn är en av många föräldrar som oroat sig för sitt barns övervikt. För ett år sedan vände hon sig till skolhälsovården,

–De vägde och mätte men sedan hände inte så mycket mer. Det avslutades med en klapp på axeln och budskapet "fortsätt kämpa på, det ska nog lösa sig." Jag blev så besviken.

Hon gick hem och startade Mulligabarn.se som vänder sig till föräldrar till barn med övervikt. Sedan i januari i år arrangerar hon kostnadsfria seminarier runt om i landet med sjuksköterskor, läkare och legitimerade dietister från överviktsenheterna i sjukvården.

–Sverige är ett så välorganiserat land så jag trodde det fanns hjälp att få. Men jag blev så paff när jag insåg att det inte var så.

ANNONS

Stort problem

Hennes bild bekräftas av Claude Marcus, professor och chef för Rikscentrum Barnobesitas (barnfetma). Hit remitteras barn med övervikt och fetma från hela landet.

–Det är ett väldigt stort problem att majoriteten av svenska barn med fetma inte får hjälp i dag, säger Claude Marcus,

Redan i tidiga år går det att med stor säkerhet säga vilka barn som kommer att förbli överviktiga eller utveckla fetma.

–Ingen blir fet utan att ha varit överviktig. De barn som är överviktiga i sex-sjuårsåldern måste identifieras som riskbarn i skolhälsovården. Föräldrarna måste få information om riskerna och barnen ska vägas igen om ett halvår för att se var det tar vägen, säger Marcus.

Han beräknar att som mest 20 procent av uppskattningsvis 40000–70000 barn med sjukdomen fetma får hjälp av den svenska sjukvården.

–Man skyller på resursbrist, och så är det naturligtvis delvis. Men man måste göra prioriteringar och det finns fortfarande okunskap om hur allvarligt det är och hur viktigt det är med tidig hjälp.

Förkortar livet

Marcus hänvisar till internationell forskning som visar att ungdomar och unga vuxna med grav fetma, det vill säga ett BMI över 40, förlorar i genomsnitt 13 år av sin beräknade livslängd.

–Det här är en sjukdom som leder till försämrad hälsa, ökade sociala problem och för tidig död.

ANNONS

Familjen Agn har lagt om livsstilen helt och hållet.

–Man ska inte banta barn, de ska ligga still viktmässigt och växa på längden. Vi är på rätt väg, långsamt, säger Malin Agn.

Claude Marcus uppskattar att ungefär 15 procent av alla barn i Sverige är överviktiga. Det skulle innebära ungefär 200000 barn i åldern 7-18 år.

–Vi har sett att barn med fetma förblir feta som tonåringar och unga vuxna. Inte många klarar av att lösa det här på egen hand.

ANNONS