Influensaviruset är på tillbakagång i hela landet, konstaterar Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Influensaviruset är på tillbakagång i hela landet, konstaterar Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Influensan på tillbakagång

Toppen för årets influensasäsong verkar vara nådd. Förra veckan avtog influensaaktiviteten rejält i hela landet. Även smittspridningen av RS-virus är låg, samtidigt som ökningen av vinterkräksjukan har mattats av.

ANNONS
|

Som vanligt, skriver Folkhälsomyndigheten i sin senaste veckorapport, krävde influensan även i år ett antal dödsoffer. Men trots att den vanligaste virusvarianten i år, B/Yamagata, främst drabbar yngre, var det – liksom tidigare säsonger – främst de äldre som blev svårast sjuka och dog till följd av sjukdomen.

Totalt, skriver myndigheten, hade 421 av de 9516 personer som hade fått en laboratorierverifierad diagnos till och med den 18 februari dött inom 30 dagar efter diagnostillfället. Bland dessa var medianåldern 83 år, medan den bland dem som inte hade avlidit var 62 år.

ANNONS

Säsongen är inte över ännu, men preliminärt visar beräkningsmodellerna på en signifikant överdödlighet till följd av influensan mellan vecka fem och elva, även om överdödligheten i år tycks vara något lägre än förra året.

Ett virus som kan vara farligt för små barn är respiratoriskt syncytial virus (RSV). Hittills i år har 54 patienter, de allra flesta spädbarn, intensivvårdats till följd av RSV. För närvarande bedöms aktiviteten av detta virus dock som liten.

Ett mindre farligt virus är calicivirus eller kräksjukevirus. Här är antalet fall ungefär lika många som tidigare, även om antalet sökningar på 1177.se på ordet vinterkräksjuka fortsätter att minska. Högst andel fall under förra veckan hade Jönköping, följt av Kalmar och Gävleborg. Ökningen har mattats av och årets säsong ser ut att bli tämligen mild, i likhet med de fyra senaste säsongerna, skriver Folkhälsomyndigheten.

TT

Fakta: Så gör du om du blir sjuk

Det finns ingen medicin som gör dig frisk från influensa när den väl brutit ut. Däremot finns det en del man kan göra för att mildra besvären:

Vila mycket men gå gärna upp och rör dig om du orkar. Att vara ute en stund och få frisk luft är bra för slemhinnorna i luftvägarna.

Drick extra mycket. Kroppen förlorar vätska, speciellt om du har feber, och det är därför viktigt att dricka lite extra för att inte få vätskebrist.

Ligg med huvudet högt. Det blir då lättare att andas och sova.

Ta receptfria smärtstillande och febernedsättande medel.

Ta näsdroppar eller nässprej som minskar svullnaden i näsan om du är mycket täppt.

Lindra halsont med kall eller varm dryck. Även glass och yoghurt kan fungera.

Källa: 1177 Vårdguiden.

ANNONS