Göran Lundh, trea på sd:s lista i Landskrona, tycker att invandrarna tagit över centrum. Hans särbo Kristina har dock själv polskt påbrå.
Göran Lundh, trea på sd:s lista i Landskrona, tycker att invandrarna tagit över centrum. Hans särbo Kristina har dock själv polskt påbrå.

I Landskrona röstade var tredje på Sd

ANNONS
|

Jag ser honom så fort jag parkerat vid Sandvången. En man i kort grått hår, orange tröja med en skinnväst över. Det råkar vara Göran Lundh, nummer tre på Sd:s valsedel.

Han förklarar att Landskrona är speciellt för här bor invandrarna i centrala stan. I stora lägenheter. På kvällarna är centrum laglöst land. Och det är detta problem som folk pratar om, menar han.

Inte minst i Sandvången: trevånings tegelhus, gissningsvis byggda på 60-talet, med små uteplatser och välansade rabatter. I fönstren blomkrukor, små lampetter och vita tyllgardiner. På andra sidan Hälsingborgsvägen ligger Nya begravningsplatsen.

Sandvången, "kommunvalkrets Landskrona 10", var tidigare ett rejält s-fäste. Nu fick Sverigedemokraterna 32,9 procent.Varför? Göran Lundh vet.

ANNONS

- Här bor många äldre. De vågar inte gå ner på stan och köpa korv. Socialbidragen kostar 60 miljoner i kommunen. Vi får inte plats med fler. Och nu ska de ta in 350 till. De har tagit över stan. Vi säger samma sak som de andra. Vi ligger ganska nära folkpartiet. Om jag kom till ett annat land så skulle jag anpassa mig. De vill inte integreras. Då hade de väl lagt på ett kol. Det har blivit ett rånarsamhälle. Och de hämtar ut pension till släktingar som är döda. Om du ser en invandrare på en cykel så har den uppbrutet lås.

Görans särbo, Kristina Drwiega Magnusson, kommer från sin lägenhet mitt emot. Hon stod som nummer två på Sd:s valsedel.

- Jag är inte emot invandrare, säger hon. Jag klipper mig hos en marockan. Och vi hade valvaka på en pizzeria. Om det kom in rasister i vårt parti så är jag den förste att lämna. Mina föräldrar är polacker. De satt flera år i koncentrationsläger, bland annat i Auschwitz.

- Men det har blivit för många kriminella. Det är inget normalt folk i centrum på kvällarna. Det är gäng. Blods heter väl några? De ska inte skickas iväg men vi måste ställa större krav på dem.

ANNONS

Hela vägen ner till Skåne hör jag på lokalradion bekymrade politiker på olika håll i Skåne som resonerar om hur de ska stänga ute Sverigedemokraterna. Alla verkar vara tagna på sängen: "De har varit osynliga i valrörelsen". Ekot säger att socialdemokraterna i Landskrona rest till hemlig ort på krismöte efter Sd:s tolv mandat.

Men av kommunalrådet Niklas Karlsson (s) får jag veta att de alltid åker till Köpenhamn dagen efter ett val. Nu avgår de och lämnar över bollen till m och fp.

Kristina Drwiega Magnusson vet vad som väntar.

- Nu är det upp till bevis. Vi måste visa att vi kan prestera. Och nu får vi tillgång till nämnder och kommunstyrelsen.

Sd har haft fyra mandat och bland annat motionerat om cykelbevakning, "Repatriering av icke skyddsbehövande", lokaler för funktionshindrade och förbud mot extremreligiös klädsel i skolan.

Intill bostadsområdet ligger Sandvångsgrillen som ägs av Orhan Cetin, en turkisk kurd som bott elva år i Sverige. Själv bor han i Helsingborg men förstår problemen i Landskrona.

- Det är inte bra med alla invandrare på ett ställe, det skapar problem. Det är bättre att sprida ut dem. Språket är det viktigaste, det öppnar alla dörrar.

På Storgatan har folkpartiet sin partilokal där ett manligt gäng tar en eftervalsfika. De förklarar att innerstan är lika invandrartät som Rosengård.

ANNONS

I början på 90-talet fanns många tomma lägenheter i centrala stan, paradvåningar på 6-7 rum som passade invandrarna "för de har stora familjer".

- I vår valkampanj har vi ställt krav och det har folk tagit till sig, menar en av folkpartisterna. De som inte röstat på Sverigedemokraterna har sett oss som ett alternativ. Sd har bara formulerat problemen men vi har också lösningarna.

I skyltfönstret hänger valparollerna kvar: Att lära sig svenska och ha ett jobb är integration. Tuffare tag mot ungdomsbrottsligheten. Fler poliser.

Det var inte bara Sverigedemokraterna som gick framåt i Landskrona. Kommunen var också folkpartiets näst bästa i landet.

ANNONS