I helgen väntar snö

Oktober har varit ovanligt kallt, och i helgen väntar nästa bakslag. – Det finns stor risk för snö i helgen, säger Kristoffer Molarin, meteorolog på Foreca.

ANNONS
|

Dock kommer vi här i Västsverige undan för den här gången. Temperaturen under helgen kommer att ligga stabilt ungefär runt 5- gradersträcket. I bästa fall kan temperaturen nosa sig upp mot hela 9 grader.

– Det kommer in ett lågtryck söderifrån vilket kommer att ge en del lättare med ihållande regn, säger Kristoffer Molarin som är meteorolog på Foreca.

Även i södra, mellersta och östra Sverigekommer temperaturen att vara hyfsat oförändrad under kommande helgen. På Östkusten kan det under helgen även blåsa friskaoch bitvis hårda vindar. I synnerhet på Gotland.

Så den här helgen kan man alltså med gott samvete sitta inne och titta på serier.

ANNONS

I Norrlands fjäll däremot verkar det bli lite krispigare och närma sig något som skulle kunna kallas meteorologisk vinter. Fram emot lördagen, men framför allt på söndagen finns det stor risk för snöfall.

– Det kommer inte handla om några större snömängder, så förhoppningsvis ställer det inte till några problem i trafiken, säger Kristoffer Molarin.

Kall vinter

Han kan också skänka oss det glädjande beskedet att det redan nu finns indikationer på att vintern kan bli bitande kall.

– Det är ganska svårt att säga säkert i nuläget, men vi har sett vissa tecken på en kall vinter. Men det skulle också kunna bli tvärtom, vi får se hur vädret utvecklar sig.

Han säger att Sveriges vinteröde avgörs av hög och lågtrycksbildningar över Atlanten.

– Om det exempelvis bildas ett högtryck över ögruppen Azorerna i Atlanten, för vi en mild vinter.

Sommar i Österlen

Har du någon gång gått i tankarna på att flytta till Österlen, ger vi på GP dig nu ytterligare en anledning till rätt beslut. Där är det nämligen meteorologisk sommar fortfarande.

– I Österlen ligger medeldygnstemperaturen fortfarande över 10 grader, säger meteorologen Erik Rindeskär.

I nästan hela övriga landet är det meteorologisk höst. Men på vissa ställen i fjällen och i norra Lappland, har vintern inträffat.

ANNONS

ANNONS