I helgen firas fyrarna

ANNONS
|

Det började med ett sällskap engelsmän, en svensk seglare och deras gemensamma känsla att världens fyrar borde få en egen helg. En helg där de förut helt oumbärliga ljusspridarna uppmärksammas. För att sprida kunskap och öka allmänhetens intresse. Och så blev det. För nio år sedan firades den första internationella fyrhelgen.

– Sedan dess har intresset växt för varje år. De senaste åren har fyrarna i Sverige tillsammans haft nästan 10 000 besökare under helgen, säger Esbjörn Hillberg, ordförande i Svenska fyrsällskapet och den som tillsammans med engelsmännen tog initiativ till fyrhelgen.

Klassiska fyrar

I år håller runt 70 fyrar i hela Sverige öppet för besökare, av dem ligger 13 mellan Falkenberg och Strömstad. Till exempel bjuder klassiska fyrar som Nidingen, Vinga och Måseskär in allmänheten. Ny för i år är också Hållö.

ANNONS

– Fyren renoverades förra året, så nu tyckte vi det vore roligt att vara med och visa Hållö fyr för dem som inte varit här. Vi kommer också ha radioamatörer här som sänder till andra radioamatörer i andra fyrar i världen, säger Bengt Wall, vice ordförande i föreningen Hållö fyr.

Precis som många andra av fyrarna utanför västkusten är Hållös historia lång. Sedan 1842 har fyren hjälpt båtar att hitta rätt. Historien är en anledning till att fyrarna är så fascinerande, menar Bengt Wall.

Taubes bror drunknade

– Jag tycker det är spännande, fyrarnas betydelse och allt som har hänt kring dem. Alla sjöfarare som har haft nytta av fyrarna. På Hållö finns många historier, om plan som har störtat och om Evert Taubes bror till exempel, som drunknade här utanför.

Också Esbjörn Hillberg fascineras av fyrarnas historia. Och menar att det borde vara självklart att bevara dem - trots att yrkestrafiken inte längre är beroende av dem.

– Dels är de till stor nytta för fritidsbåtarna, och dels är de ett väldigt viktigt svenskt kulturarv, säger han.

I dag är det Sjöfartsverket som underhåller och sköter fyrarna. För några år sedan kom de fram till att nästan 30 fyrar skulle släckas. En plan som inte har förverkligats. Esbjörn Hillberg hoppas att det heller inte kommer att hända.

ANNONS

– Kan vi få människor att även fortsättningsvis intressera sig och engagera sig i fyrarna hoppas jag att de får vara kvar, säger han.

Firas varje år den tredje helgen i augusti.

Förutom i Sverige firas dagen bland annat i Australien, Belgien, Danmark, England, Finland, Holland, Irland, Mexico, Polen, Skottland, Tyskland och USA.

Men populärast är den i Sverige - förra året var här fler fyrar öppna och fler besökare än i resten av världen tillsammans.

De flesta fyrar måste man ta sig till med båt - men några lättbesökta i Västsverige är:

• Morups Tånge - fyr på fastlandet vid Glommen norr om Falkenberg, dit man kan ta bilen.

• Donsö huvud - från Saltholmen går båt till Donsö, därifrån promenad till fyren.

• Hållö - buss eller bil till Smögen, härifrån går Hållöfärjan två gånger i timmen.

ANNONS