Hultqvist trodde Löfven kände till skandalen

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) utgick från att statsministern visste. Därför sade han inget om problemen på Transportstyrelsen. Det framgår av regeringens svar till riksdagens konstitutionsutskott (KU). Oavsett om Alliansen fäller försvarsministern eller inte, tänker statsminister Stefan Löfven sitta kvar.

ANNONS
|

-Vi kan visa att Hultqvist hade sådan information att han hade all anledning att tro att information hade gått till statsrådsberedningen, säger Stefan Löfven vid en pressträff, angående den hotande misstroendeförklaringen som hänger över försvarsministern.

Den informationen finns med i det svar som regeringen nu har lämnat på KU:s frågor om hur informationen om säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen hanterades i regeringskansliet. Det är detaljerade frågor om vem, när och hur samt hur regeringen agerade när den fick vetskap.

Svaren ger dock inte så mycket nytt utöver de uppgifter som redan har varit ute i medier och som olika statsråd har gett.

ANNONS

Just nu står försvarsminister Peter Hultqvist i fokus, eftersom Centerpartiet och Liberalerna har antytt att Alliansens misstroendehot kan strykas om nya uppgifter tillkommer som har betydelse för Hultqvist.

Försvarar Hultqvist

Stefan Löfven kallar misstroendeförklaringen en "överloppsgärning".

-Han har inte gjort något fel, det är därför han sitter kvar, och nu tycker jag att det framgår ännu tydligare av det här materialet, säger Löfven.

Statsministern svarar ja på en fråga om han tänker sitta kvar även om oppositionen driver igenom en misstroendeomröstning mot försvarsministern och denne tvingas gå.

-Ja, då hanterar jag den situationen, säger Löfven.

Hot från SD

SD:s ledare Jimmie Åkesson säger att partiet tänker väcka misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven i morgon onsdag, trots att han inte tror att de borgerliga partierna kommer att hänga på.

-Så fort kammaren samlas. Det pågår en namninsamling just nu. Så får vi se hur Alliansen ställer sig till det, säger Åkesson till SVT.

Men Löfven tar lätt på hotet.

-Det är väl andra gången mot mig i så fall. Såhär: Ett parti som säger att de vill bli tagna på allvar och inte ens bryr sig om att läsa ett sådant här underlag, säger Löfven och syftar på de svar som regeringskansliet har lämnat till KU i utskottets granskning av hur regeringen informerades om och hanterade IT-skandalen på Transportstyrelsen.

ANNONS

-Och så säger ett parti att det struntar vi i, vi har redan gjort vår analys. Det säger väl allt, säger Löfven.

Sade inget

I regeringens svar till KU bekräftas att försvarsminister Peter Hultqvist informerades av sina tjänstemän i mars 2016. Han får veta att det handlar om risker gällande Försvarsmaktens användande av kvalificerade skyddsidentiteter och civilt registrerade fordon. Han får samtidigt besked om att skadebegränsande åtgärder har vidtagits och att Försvarsmakten inte begärt några beslut eller åtgärder från regeringens sida. Han får också veta att Säpo inlett en förundersökning.

Men han informerade aldrig statsministern, som får veta om IT-skandalen först i januari 2017.

Lägger ned?

Innan regeringen svarade sade Centerledaren Annie Lööf att Alliansen ska analysera och värdera svaret noggrant innan man ger besked om misstroendeförklaringen.

Enligt uppgift till TT är en möjlighet att Alliansen lägger ned hotet mot Hultqvist helt. Men det kan ta några dagar till innan det står klart om Alliansen skippar hotet eller kör vidare.

"Jobbar på"

Peter Hultqvist säger att han "jobbar på precis som vanligt" trots hotet om misstroendeförklaring. Han tycker att hotet är "fel från början" men att han inte kan påverka hur andra agerar.

-Jag har en planering för hösten och våren och jobbar på precis som vanligt, säger Hultqvist.

ANNONS

På frågan om han räknar med att sitta kvar på sin post svarar Hultqvist:

-Jag räknar inte med någonting.

TT

ANNONS