Anders Forsberg hoppade 2017 av sin riksdagsplats för Sverigedemokraterna. Arkivbild.
Anders Forsberg hoppade 2017 av sin riksdagsplats för Sverigedemokraterna. Arkivbild.

Hovrätten dömer ex-politiker för förskingring

Före detta SD-riksdagsledamoten Anders Forsberg döms till fängelse för grov förskingring.

ANNONS
|

Forsberg åtalades i början av 2017 för att ha tagit ut mer än 1,1 miljoner kronor från Sverigedemokraternas Skaraborgsdistrikt där han tidigare var kassör. Pengarna användes för att täcka utgifter och skulder i hans jordbruksföretag.

Han betalade senare tillbaka pengarna och har medgett olovligt förfogande, men förnekar att det handlade om förskingring. Skaraborgs tingsrätt höll inte med och dömde honom till ett års fängelse för grov förskingring.

- Jag erkänner omständigheterna, men det handlar om den straffrättsliga synen. Jag hade haft förväntningar på ett annat utfall och definitivt inte ett fängelsestraff eftersom det inte förekommit någon skada, säger Anders Forsberg.

ANNONS

Tingrätten menade att han vunnit på att föra över pengarna till sitt företag och att det var stor risk att partiet inte skulle få tillbaka pengarna. Båda sidor överklagade domen.

Göta hovrätt gör samma bedömning som tingsrätten och Anders Forsberg är därmed fortsatt dömd till ett års fängelse.

- Det finns liknande fall med kassörer där det fattats medel och där har man haft villkorliga domar. Jag kan väl känna att domen är orättvis på det viset, säger Anders Forsberg.

2017 hoppade han av sin riksdagsplats för SD.

- Jag känner att jag tagit ansvar för stora delar eftersom jag lämnat mina politiska uppdrag. Det borde man kunnat ta hänsyn till.

Anders Forsberg tänker överklaga domen, men om Högsta domstolen lyfter fallet är oklart.

- Annars är det bara att acceptera.

ANNONS
TT

Fakta: Åtalet

Rättsprocessen mot Anders Forsberg gäller perioden 2013–2015, då han var styrelseledamot och kassör för Sverigedemokraternas Skaraborgsdistrikt.

Han har under perioden fört över totalt 1140000 kronor från partiets konto till sitt eget jordbruksföretag. Det handlar om 350000 kronor under 2013, 450000 kronor 2014 och 340000 kronor 2015.

Forsberg betalade i slutet av respektive år tillbaka motsvarande summa.

ANNONS