Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Hoppborgar kan vara farliga

Omkring 200 barn skadas varje år i Sverige när de leker i hoppborgar, och utomlands har flera omkommit. Nu varnar Konsumentverket för att risken är stor att även barn i Sverige kan förolyckas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Konsumentverket har drivit igenom ett nytt EU-krav om att det ska finnas stötdämpande underlag runt alla öppningar på hoppborgar.

Anna Strandberg vid Konsumentverket tror att okunskapen om säkerhet kring hoppborgar är stor, både inom branschen och hos föräldrar.

- Man tror det är väldigt säkert. Men det är ju stora krafter om vinden tar tag i det här och hoppborgen blåser iväg, vilket har inträffat i några fall – eller att hela borgen exploderar eller kollapsar med barn i. Då blir det en kvävningsrisk, säger hon till Ekot.

Den största bristen är enligt Konsumentverkets granskning brist på stötdämpande underlag runt borgen och att ingen övervakar barnens lek.

De flesta av de allvarliga olyckorna i Sverige har inträffat när barn har hoppat upp på väggar och landat på asfalten utanför.

- Just det här med skallfrakturer är väldigt allvarligt och skallskador kan ge men för livet och även dödsfall, säger Anna Strandberg.

Mest läst