Homosexuella diskrimineras på arbetsmarknaden

ANNONS
|

Mats Hammarstedt, professor i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet i Växjö, har undersökt hur öppen man kan vara med sin sexuella läggning när man söker jobb. Han skickade ut nästan 4000 fejkade jobbansökningar till olika yrkesområden och i breven framgick det vilken sexuell preferens den sökande har.

– Vi såg tydligt att i yrken som domineras av heteropersoner har öppet homosexuella svårt att komma in, säger han.

– Det är en ny dimension av de traditionella könsrollerna rollerna som hittas på arbetsmarknaden. Tittar man på industrijobb så får en heterosexuell man dubbelt så många svar som en homosexuell man.

För kvinnor ser man att bland förskolelärare får en heterosexuell kvinna ungefär 20 procent fler svar än en homosexuell kvinna och bland lokalvårdare är det en kraftig skillnad till den heterosexuella kvinnans fördel.

ANNONS

Privata arbetsgivare diskriminerar mer

Positiva svar innebar kallelse till intervju, förfrågan om att sända kompletterande information eller jobberbjudande. Resultaten visar på diskriminering av homosexuella i anställningsprocessen på den svenska arbetsmarknaden men även att privata arbetsgivare diskriminerar i högre utsträckning än offentliga arbetsgivare.

För kvinnliga homosexuella var skillnaden över åtta procent mellan privata arbetsgivare och den offentliga sektorn. Bland männen var skillnaden än större och manliga homosexuella hade till och med uppleva en positiv särbehandling i den offentliga sektorn.

Sjuksköterskor mest positiva

Några få yrkeskategorier hade en positiv särbehandling av homosexuella. Framförallt sjuksköterskor kunde konstateras vara mer positivt inställda till homosexuella bland både män och kvinnor då över fyra procent fler av de homosexuella fick positiva svar i den yrkesgruppen.

Totalt visade undersökningen att av de manliga sökande fick 26 procent av de homosexuella positivt svar på sina jobbansökningar medan heterosexuella manliga sökande fick positivt svar på 30 procent av sina ansökningar.

För kvinnliga sökanden var 26 procent av svaren positiva för homosexuella medan motsvarande siffra för de heterosexuella var 32 procent.

Enligt studien är dock de svenska resultaten relativt små i ett europeiskt perspektiv. Liknande studier i Österrike och Grekland visar större skillnader, framför allt i Grekland där skillnaderna var mycket stora.

ANNONS

Kvinnliga:

1. Gymnasielärare

2. Förskollärare

3. Yrkeschaufförer

Manliga:

1. Mekaniker

2. Säljare

3. Byggnadsarbetare

Tabellförklaring: Störst procentskillnad i andel positiva svar mellan homo- och heterosexuella.

ANNONS