Göteborgaren Lars Hjälmered (M) väljs på tisdag till ny ordförande i riksdagens tunga näringsutskott.
Göteborgaren Lars Hjälmered (M) väljs på tisdag till ny ordförande i riksdagens tunga näringsutskott. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Hjälmered får nytt tungt uppdrag i riksdagen

Moderaterna fick ordförandeposten i näringsutskottet. Och nu står det klart att det blir göteborgaren Lars Hjälmered som får det tunga uppdraget.

ANNONS
|

Lars Hjälmered, 41, har suttit i riksdagen sedan 2006. Den senaste mandatperioden var han vice ordförande i näringsutskottet – men nu tar han alltså klivet upp till ordförandeposten. Ett så tungt uppdrag har ingen Göteborgsmoderat haft i riksdagen på senare år.

– Det känns jätteroligt. Det är spännande och viktiga frågor, företagande och företagsamhet är grunden för välståndet, säger Lars Hjälmered.

Vill skapa bra villkor

– Det är människor som startar företag och skapar jobb som gör att vi får skatteintäkter och kan ha en välfärd. Så det handlar om att bidra politiskt till att vi får rimliga villkor för företagare och entreprenörer. Det är det som driver mig i detta.

ANNONS

Åtta år av minoritetsregeringar har gjort att riksdagen och utskotten fått en ökad tyngd. Och med det oklara parlamentariska läge som råder efter valet talar allt för att detta kommer att hålla i sig. Eller snarare öka. Det är en bild Lars Hjälmered skriver under på.

– Absolut. Oaktat vilken regering vi får hoppas jag att vi kan sluta breda uppgörelser i viktiga frågor. Parallellt med det kommer utskottsarbetet bli superviktigt, säger han.

Handel och energi

Lars Hjälmered bedömer att tre stora frågor kommer att stå i fokus i näringsutskottet under mandatperioden.

• Energifrågan: "Även med energiöverenskommelsen så kommer det fortsatt komma en del frågor, som det här med tillgänglighet och trygghet i elförsörjningen."

• Handelspolitik: "Visserligen sköter EU det här åt Sverige, men det är ändå ett av de stora ansvarsområdena i utskottet. Allt det här med Trump och handelskrig kommer att påverka vårt arbete."

• Breda konkurrenskraftsfrågor: "Blir extra aktuellt om vi kommer i ett läge där ekonomin och konjunkturen viker. Under valrörelsen har vi talat försvinnande lite om företagsamhet, jobb, konkurrenskraft. Vi har glatt åt åt att det går bra för de båda Volvobolagen, men pratat mindre om hur de ser ut på lite sikt. Hur står sig Sverige visavi konkurrentländer? Man får fundera på vad som kan komma där – digitalisering, kostnadsläge och en rad andra frågor."

ANNONS

Hur stora åsiktsskillnader brukar det vara i utskottet?

– Historiska har vi haft en ganska bred samsyn till exempel i handelspolitik, och där har Sverige stått ut. I andra länder har man haft mer konflikter i handelspolitiken. Sedan finns det ju annat: synen på företagsamhet, skatter, äganderätt – där finns större skillnader.

Det formella beslutet om ordförandeposterna i riksdagens utskott fattas på tisdag.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS