Hittades mördad bredvid sin sovande son

I dag, den 3 augusti, är det sju år sedan 36-årige Andreas Oscarsson hittades död i sitt föräldrahem i Skoftebyn. Utredningen är pågående men än finns inget svar på vem som mördade honom.

ANNONS
|

Det var Andreas Oscarssons pappa som den 3 augusti 2009 hittade sin son död i sängen i föräldrahemmet.

Han hade skjutits ihjäl medan hans lille son låg och sov bredvid och polisen hittade tecken på att någon brutit sig in i huset. Trots att det nu gått många år sedan dådet finns det fortfarande ingen identifierad gärningsman.

Enligt polisen fanns det en hotbild mot Andreas. 36-åringen bodde i USA och var grundare till en världsledande affärsverksamhet inom poker. Från första början arbetade polisen efter teorin att motivet till mordet på något sätt har med hans affärsverksamhet att göra.

– Vi tror att det var mycket pengar inblandat, säger Thord Haraldsson, i dag förundersökningsledare vid polisregion Väst, tidigare chef för länskriminalen i Trollhättan där fallet hanterats.

ANNONS

Han säger att det är svårt att kommentera utredningen eftersom den är ständigt pågående och med hänsyn till anhöriga.

Vad är det som gör det här fallet så svårlöst?

– Vi har inte särskilt mycket teknisk bevisning, om jag minns rätt. Det finns en hel del vittnesuppgifter men jag tror inte att alla vi har pratat med har berättat allt de vet, säger han.

Ytterligare en av svårigheterna har enligt polisen att göra med att Andreas Oscarsson inte längre bodde i Sverige.

– Det påverkar möjligheterna att kartlägga honom och hans bekantskapskrets. Vi fick hjälp av amerikansk polis vid ett initialt skede men det ledde inte till några tvångsåtgärder, säger kriminalinspektör Jörgen Rasmusson vid polisens avdelning för grova brott.

Om mordet även är ett ärende i USA idag är oklart.

– Vi har väldigt lite insyn i den amerikanska polisens arbete, säger Thord Haraldsson.

Ganska tidigt iutredningen tipsades polisen om en svartgul motocrosscykel.

Den hade observerats av vittnen i Stigen i Dalsland helgen före mordet, samtidigt som Andreas Oscarsson varit där och besökt en anhörig. Fallet togs upp av TV3:s Efterlyst och det kom in flera tips som handlade just om motorcykeln.

– Den var intressant men vi fick inga mer konkreta upplysningar än färg och typ. Det har bland annat gjorts kontroller hos företag som säljer sådana, men vi har inte hittat några kopplingar, säger Jörgen Rasmusson.

ANNONS

Andreas mördades enkort tid innan han skulle vittna i en rättegång om grov utpressning.

En man stod åtalad misstänktför att ha försökt pressa Andreas Oscarssons ekonomiske– och juridiske rådgivare på 14 miljoner kronor. Mannen friades från misstankarna och i domen framgår att orsaken till det bland annat ska ha varit att rådgivaren inte vågade låta sig höras av åklagare eller försvarare under rättegången. Åtalet ogillades.

Om det fanns en koppling mellan rättegången och Andreas död har polisen inte velat kommentera.

Enligt Jörgen Rasmussonfår polisen fortfarande kontinuerligt in ny information om fallet och har stora förhoppningar om att kunna lösa det.

– Vi värderar all information som kommer in och vi är intresserade av alla tips som kan hjälpa oss att kartlägga kontaktytor utifrån Andreas.

ANNONS