Hemlöse Tedda fick hjälp i kylan

Det var 15 minusgrader ute igår när Pelle Lundström och hans flickvän Lena fick syn på hemlöse Tedda. Då bestämde de sig för att förgylla hans dag - med pizza. - Vi måste tänka på andra människor, de som faktiskt inte har någonstans att ta vägen, säger Pelle.

ANNONS
|

Pelle Lundström kommer från Östergötland men är ofta uppe i Stockholm i arbete. När han är där, går han alltid förbi Tedda på Kungsholmen.

Pelle Lundström träffade Tedda första gången på midsommar förra året. Pelle bor på Kungsholmen när han är uppe i Stockholm i arbetet, och stannade för att prata lite med Tedda.

- Det slutade med att vi firade midsommar ihop en liten stund, och satt när och snackade, säger Pelle.

Sedan dess brukar Pelle alltid kolla till Tedda när han är på Kungsholmen, om det kanske är något Tedda behöver just den dagen. Pelle menar att det inte hjälper att Tedda får tio jackor, eftersom han inte har ett hem eller en garderob - men att det kanske finns andra saker han behöver, just den dagen.

ANNONS

Viktigt att inte klampa in

- Det viktiga är att man inte bara klampar in. Tedda är ju en vanlig människa, även om han lever ett ovanligt liv. Det handlar om att inte dadda med honom, utan att behandla honom som vem som helst. Att fråga OM han behöver något, och inte vad. Att han själv kan få välja, säger Pelle.

Under gårdagen var de runt 15 minusgrader i Stockholm, och Pelle var uppe i Stockholm med sin flickvän Lena. När de skulle åka hem, stannar Lena plötsligt upp och ropar "stanna, det är ju Tedda!".

- Lena såg honom i en trappuppgång, så vi frågade om han behövde något idag. Han sa att lite mat inte vore fel, så vi frågade om han ville följa med till pizzerian, säger Pelle.

Brukar inte få vara inne på pizzerian

Tedda ville dock inte följa med till pizzerian, eftersom han inte brukar få vara där inne. Så Pelle och Lenagick och köpte en pizza åt honom. De gav honom också 200 kronor så han kunde köpa lite mat senare, och ett kollektivtrafikkort för att kunna värma sig i tunnelbanan eller på en buss.

- Det är fint att kunna få vara som oss andra en liten stund. Igår var han väldigt glad över en jacka som någon skänkt.

ANNONS

Pelle säger att Tedda bott på gatan i ungefär tio år och att han alltid är mån om hur Pelle eller Lena mår.

- Han frågar alltid hur det är med oss, och är alltid så omtänksam. Det sista han sa igår var "glöm inte det här", och så gjorde han ett peacetecken. Han gillar att prata mycket om miljöproblem och hur vi måste ta hand om världen vi lever i, säger Pelle.

Tänka på det som inte kan ta vägen någonstans

Pelle delade ett inlägg med en bild på Tedda, han själv och sin flickvän Lena och efter det har flera människor har nu visat intresse för att hjälpa Tedda. Pelle ska tillbaka till Stockholm om några veckor, och tänkte då passa på att ta med sig vantar och lite annat som Tedda kan tänkas behöva.

- Jag delade det här med Tedda för att sprida lite positivitet, när det annars händer så mycket tråkiga saker. Och för att vi måste tänka på andra människor, de som faktiskt inte har någonstans att ta vägen. Speciellt nu när det är så himla kallt. Det är viktigt att man påminns om det, säger Pelle.

ANNONS