Den kanske inte är riktigt lika söt när blivit äldre, men den behöver fortfarande en människa som tar hand om den. Det finns uppåt 150 000 hemlösa katter i Sverige. ARKIVBILD.
Den kanske inte är riktigt lika söt när blivit äldre, men den behöver fortfarande en människa som tar hand om den. Det finns uppåt 150 000 hemlösa katter i Sverige. ARKIVBILD.

Hemlösa katter lider och dör

ANNONS
|

Katten är Sveriges vanligaste husdjur med över en miljon sötnosar i landet. Men ungefär var tionde katt saknar husse eller matte. Det handlar dels om bortsprungna djur, men många katter lämnas också åt sitt öde när ägarna tröttnat eller av andra anledningar inte vill eller kan ta hand om dem längre.

Stort lidande

-De lider. De blir sjuka och skadade, bryter benen, har brist på mat och får parasiter, säger Siw Ågren, sakkunnig på Djurens Rätt.

Det talas inte längre om sommarkatter. Numera finns det hela kolonier hemlösa katter, året runt, inte minst i storstäderna.

-Det överges katter året om. Det som är speciellt för den här tiden på året är att det föds väldigt mycket kattungar av både hemlösa och ägda katter, säger Lotta Hell, ordförande i Svekatt, som representerar 16 kattorganisationer runt om i landet.

Kräver ny lagstiftning

Kattorganisationer har i flera år vädjat om en ny lagstiftning. Bland annat krav på id-märkning för att kunna koppla hemlösa djur till deras ägare.

-Det har varit ett krav från varenda organisation oavsett inriktning som arbetar med hemlösa djur, katter och djurskydd, säger Lotta Hell.

Djurskyddsutredningen som tillsattes av den förra regeringen blev klar 2012, men förslagen till en ny djurskyddslag som bland annat innefattar id-märkning har i stort sett blivit liggande.

ANNONS

Regeringskansliet meddelar att utredningen nu gås igenom av de rödgröna, men vill i nuläget inte uttala sig om enskilda förslag.

-Jag tror att vi måste ha våra politiker och beslutsfattare med oss. Det går inte att få ett slut på detta bara med ideella krafter, säger Siw Ågren.

Passar en katt in i dina framtidsplaner? Tänk på att en katt kan bli 20 år gammal.

Är du, eller någon annan i hushållet, allergisk? Testa er först.

Två är kanske bättre än en om du jobbar mycket. Katter behöver sällskap.

Om du reser bort - har du någon som kan ta hand om katten eller kan du betala för pensionat?

Katter är inte bara söta. De klöser på soffan, fäller, kräks hårbollar, bajsar i låda och biter dig i tårna klockan fem på morgonen.

Källa: Stockholms katthem

ANNONS