Har älgarna blivit helt galna?

ANNONS
|

Älgar som irrar på vägarna, hälsar på i trädgårdar, fastnar i äppleträd och krockar med motionärer i joggingspår. Höst betyder att älgarna letar sig ut från skogen. Men beteendet har sina förklaringar. Framförallt är det jakten på en partner som ställer till det.

– Brunstperioden gör att älgarna rör sig mycket mer för att hitta varandra. Då kan de ibland springa ut på vägar och på platser där de inte brukar vara annars, säger Vincent Kvarnrud på Jägarnas riksförbund.

Dessutom lockar svamp och jakt ut människor till älgskogen, och älgarna får ännu större lust att springa därifrån. Något som visar sig i olycksstatistiken. Förra året skedde allra flest älgolyckor i Västra Götaland i september. Och det ser ut att bli likadant i år - hittills har älgar varit inblandade i 87 bilolyckor i september. Det är 15 fler än under augusti, den näst mest olycksdrabbade månaden.

ANNONS

– Det är samma sak varje höst. Särskilt stor är risken under gryning och skymning. Det är då älgarna är ute och rör på sig, säger Vincent Kvarnrud.

Att vägen har viltstängsel är ingen garanti för att älgarna håller sig borta. Kerstin Larsson, länsansvarig polis för Nationella viltolycksrådet, menar att stängsel i stället kan innebära en falsk trygghet.

– Visst hjälper viltstängsel, men man ska inte se det som en garanti. Det bästa är att vara uppmärksam och köra försiktigt oavsett väg, om man är ute och kör i gryning eller skymning, säger hon.

Men det är inte bara vägarna som får älgbesök. Också villaträdgårdar är populära. Särskilt om där växer äppleträd.

– Vi får många samtal från personer med älg i trädgården. Har man äppleträd bör man plocka bort fallfrukt och andra äpplen och lägga dem i skogen. Då slipper man älgarna, säger Kerstin Larsson.

Annars kan det hända att älgarna mumsar sig berusade på äpplena.

– De har en viss tendens att häva i sig sådana mängder att de blir påverkade. Då kan de bete sig lite konstigt, säger Kerstin Larsson.

Professor och älgexpert Kjell Danell är dock tveksam till att överförfriskade älgar har samma egenskaper som fulla människor.

ANNONS

– Nja, jag tror nog inte att det är så vanligt med berusade älgar. Det är tveksamt om deras beteende ändras nämnvärt i så fall, säger han.

Då spelar jakten på en parter större roll, tror Kjell Danell. Inte så olikt människan ändå alltså.

Regionala Viltolycksrådet i Västra Götaland har sammanställt fem vägsträckor där viltolycksrisken är stor:

- Länsväg 156, vid information Backa 4, i riktning mot Hällingsjö. Viltstängsel finns utmed delar av vägen.

- Länsväg 190, söder om Sjövik mot Gräfsnäs. Sädesfält som drar till sig vilt.

- E20, 5 km norr om Alingsås vid infarten till Torp, i riktning mot Alingsås.

- Riksväg 49, vid Fagersanna mellan Tibro och Mölltorp, i höjd med Marhult.

- E45, vid Lödöse i riktning mot Lilla Edet.

ANNONS