"Han hamnar helt i periferin"

ANNONS
|

Turbulensen kring riksdagsledamoten William Petzäll har inte haft någon större betydelse för Sverigedemokraterna, menar Andreas Johansson Heniö, statsvetare på Göteborgs universitet och expert på Sverigedemokraterna. Och han tror inte heller att avhoppet kommer spela någon roll.

– Avhopp är aldrig bra. Men blir det inte fler än detta lär det inte påverka i någon större utsträckning. William Petzäll har inte varit någon uppenbar tillgång för SD, så det är inget tungt avbräck politiskt, säger Andreas Johansson Heinö.

SD får nu 19 mandat i riksdagen i stället för 20, vad får det för betydelse?

ANNONS

– Ett mandat mindre avgör inget, men den samlade oppositionen får lite mindre marginaler. De får två mandat fler än alliansen, i stället för tre.

Vilken roll tror du William Petzäll får nu?

– Det är svårt att spekulera i, men antagligen hamnar han helt i periferin. Han är ung, saknar erfarenhet, har liten möjlighet att själv skapa opinion och inga andra partier lär vilja samarbeta med honom. Jag tror att han helt kommer sakna betydelse. Det är inte självklart att han kommer sitta kvar. Det är rätt tufft att sitta helt ensam i tre år.

SD vill att han ska lämna sin plats i riksdagen, varför?

– Om han lämnar får de in en ersättare, framförallt därför. Och så blir det nog någon mer pålitlig. De har allt att vinna på att han lämnar.

Hur bör SD agera för att inte förlora stöd från sina väljare?

ANNONS

– Det är en balansgång. De måste markera avstånd, de vill inte förknippas med missbruk. Men om de är alltför hårdföra uppfattas det som empatilöst. Att ta avstånd på ett mjukt sätt, distansera sig lagom mycket, är det bästa de kan göra. SD har en historia av uteslutande, men då har det handlat om åsiktsskillnader. Det här är första gången det gäller någons privata problem.

Hur står sig SD i dag jämfört med innan valet?

– Opinionsmässigt har de behållit sitt stöd. Trots lite rubriker med Petzäll till exempel, har de framstått som en sammanhållen grupp. De har fortfarande förtroende.

ANNONS